italia

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe si Politică de Securitate si vicepresedinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini, a participat , ieri, la Bucharest Forum 2016, eveniment de tinuta organizat de Institutul Aspen Romania si German Marshall Fund Romania.

 

 

In intervenia sa, Federica Mogherini a subliniat faptul ca “Europa poate fi o putere mondială si un furnizor de securitate puternic doar dacă reuseste să se concentreze pe două directii în acelasi timp: Est si Sud”. Totodata, a aratat ca, lovita permanent de criza - criza financiara, criza refugiatilor -, Europa nu a exploatat corespunzator dispozitiile Tratatului de la Lisabona, intrat in vigoare in anul 2009. “Au fost momente grele pentru Europa, pentru cetatenii nostri, si toată lumea a fost atât de preocupată de acea urgentă, încât am uitat să explorăm adevăratul potential al Tratatului”, a spus Mogherini.

La evenimentul de la Bucuresti a participat si conferentiar universitar Mihai Cristian Apostolache, cel care a realizat legatura dintre Institutul Aspen Romania si Universitatea Petrol-Gaze din Ploiesti. Aspen Romania, organizatorul Bucharest Forum, este o asociatie apolitica, nonguvernamentala, nonprofit, dedicata promovarii leadership-ului vizionar in Romania si incurajarii dezbaterii deschise si informate intre lideri referitor la provocarile cu care Romania se confrunta astazi. Printre membrii Board-ului international al Institutului Aspen se numara Madeleine Albright, Lester Crown, Leonard Lauder, Mircea Geoana, Walter Isaacson, Henry Kissinger, Robert S. McNamara, Majestatea Sa Regina Noor, Condoleezza Rice sau Shashi Tharoor.