upg

Universitatea de Petrol și Gaze (UPG) din Ploiești deține un sistem antiplagiat folosit pentru tezele de doctorat, acesta fiind menit să detecteze similitudinile existente cu alte lucrări, a declarat luni, într-o conferință de presă, profesorul Nicolae Paraschiv, director al școlii doctorale din cadrul UPG.

 

 

Potrivit acestuia, sistemul achiziționat de UPG funcționează pe baza a doi indicatori, fiind vorba despre secvențe de cinci cuvinte și secvențe de peste 25 de cuvinte.

"Conducătorul de doctorat are o mare responsabilitate, și comisia de doctorat. Nu trebuie să se ajungă la autorități ca să vadă. Noi de anul acesta am introdus, de fapt, din toamnă universitatea a făcut un efort și a achiziționat un sistem (...) care detectează similitudinile. Nu răspunde sută la sută, pentru că în ultimă instanță plagiatul înseamnă furt de idei. (...) El detectează coincidențe de text. Dar și așa, a fost foarte bine că l-am introdus, este recomandat de minister și să știți că am întors un număr de teze", a spus Paraschiv.

Directorul școlii doctorale a precizat că sistemul a fost deja testat, opt teze fiind verificate, iar unele întoarse pentru a fi refăcute.

"A început să fie folosit din vară și deocamdată este utilizat pentru teze de doctorat. Plata se face la nivel de caracter. Tezele se scanează pe un server care nu ne aparține, este deținut de firma de la care am luat, am achiziționat 6 milioane de caractere. (...) Mie-mi convine că este așa, pentru că există un caracter preventiv. Vine conducătorul, trimite teza, înainte de a face evaluarea, de a face referatul, se obține un raport, și raportul este înaintat. Școala doctorală a fixat niște criterii, niște praguri și teza se corectează. (...) Dacă îi găsește la 5% plagiat pe secvențe de peste 25 de cuvinte, deja i-o returnăm, pentru că este un volum foarte mare", a explicat profesorul.

În context, el a arătat că există o "foame de titluri" în administrație și politică, dar și o superficialitate în modul în care se acordă titlurile.
Citește articolul integral pe agerpres.ro