manuale clase liceu

Cu o întârziere de aproape o lună de la începerea anului școlar 2016 - 2017, la Prahova au început să fie distribuite manualele de clasa a XI-a și a XII-a.

 

Este pentru prima dată când Ministerul Educație a luat decizia ca manualele pentru clasele a XI-a și a XII-a să fie distribuite gratuit. Procedura de tipărire a demarat, la nivel național, mult mai târziu, motiv pentru care s-a întârziat și distribuirea manualelor.

Pe 9 august 2016, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice a finalizat negocierile cu editurile care dețin manuale școlare pentru clasele a XI-a și a XII-a în portofoliile lor editoriale.

În urma aprobării de către ministrul Mircea Dumitru a procedurii de asigurare a manualelor gratuite pentru elevii claselor a XI-a și a XII-a, Ministerul Educației a demarat procedura de achiziționare a necesarului total de circa 3.600.000 de manuale. Pentru 3.300.000 de titluri a existat o ofertă fermă a editurilor, iar pentru alte circa 300.000 de titluri, școlile vor alege dintre manualele pentru care există ofertă fermă iar ministerul le va achiziționa. Suma totală de achiziție negociată și agreată este de aproximativ 30 milioane RON, a anunțat în urmă cu două luni Ministerul Educației.

Conform prevederilor Legii Educației, elevii și profesorii din învățământul de stat și din învăţământul obligatoriu particular acreditat/autorizat beneficiază de manuale şcolare gratuite, atât pentru învățământul în limba română, cât și pentru cel în limbile minorităților naționale, în condiţiile legii.

„La depozitul de la Ploiești au ajuns deja manualele pentru clasele a XI-a și a XII-a, în proporție de 80%. Procedura de distribuire va dura mai mult, pentru că vorbim de distribuirea tuturor manualelor către licee și nu este vorba de o completare a acestora, iar pe fiecare liceu vor fi repartizate aproximativ 10.000 de manuale”, a declarat pentru observatorulph.ro Aurel Graur, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Prahova.