car

 În prima zi a lui octombrie, Biserica Ortodoxă sărbătorește ACOPERĂMÂNTUL MAICII DOMNULUI, cunoscut în popor și ca Pocroave, un praznic cu adânci semnificații în viața creștinilor.

 

Este un moment în care rugăciunile de ajutor și ocrotire la Maica Domnului fac minuni. Acoperamântul Maicii Domnului îi ține sub protecția lui pe toti creștinii care vor să fie feriți de încercări și de suferințe. Cu această sărbătoare se încheie, practic, cele două luni ale anului, august si septembrie, în care este cinstită în mod deosebit Maica Domnului.

1 Octombrie reprezintă, însă, o sărbătoare specială pentru tinerii de altădată – pe care-i numim seniori, persoane vârstnice, înțelepte etc - oameni pentru care se cuvine să le arătăm respectul și prețuirea pentru eforturile și realizările lor. Undeva am citit că pensionarii pot fi numiți chiar o “Bancă a amintirilor”, care niciodată nu dă faliment! În România, conform statisticilor, există, la ora actuală, peste 5,3 milioane de personae, domiciliate pe strada “Bătrâneții”, o stradă  plină de istorie, amintiri, regrete...

Ei bine, în evidența Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Ploiești (președinte Ștefan Pascu) se află peste 30 de membri ai CARP din județul Prahova care au împlinit 50 de ani de căsătorie, dar și 7 persoane singure (un bărbat și șase femei!), cu vârste cuprinse între 90 și 102 ani! Cu toții invitați la sediul CARP din Ploiești, pentru a fi sărbătoriți și premiați, într-un cadru festiv. Dintre aceștia, vom menționa doar numele ultimilor: Petre Iancu, com. Poenarii Burchi- 90 de ani, Floarea Mihai, sat Brazii de Jos, Maria Aretina Răsăneanu, Ploiești, Antoaneta Starețu, Ploiești, Niculina Ion, Poenarii Burchi  - toți 92 de ani, Maria Dumitrescu, Ploiești - 94 de ani și Ana Ungureanu, din Urlați - 102 ani!(foto).

În aplauzele celor prezenți la acest eveniment, toți sărbătoriții au primit felicitări, președintele Ștefan Pascu urându-le sănătate și câți mai mulți ani de viață ( să dăm viață anilor!), precum și câte o Diplomă, un buchet de flori și un plic cu 200 de lei.

Ca în fiecare an, și acum, CARP a organizat, cu acest prilej sărbătoresc, un moment artistic, invitatul de onoare fiind renumitul solist de muzică populară Ionuț Sidău, ploieștean de origine, dar „evadat” în Maramureș. El s-a stabilit de câțiva ani buni în localitatea Botiza, unde s-a îndrăgostit de folclorul local, Ionuț și formația sa “Veselia” fiind renumită nu numai în Ardeal, ci și în întreaga țară. La încheierea microrecitalulului său, Ionuț Sidău i-a invitat pe ploieșteni la Pensiunea turistică  „Veselia la Români”, din Botiza, excursie pe care pensionarii ploieșteni o vor onora, fără îndoială, anul viitor. In continuare, Iulia Nicolae, elevă cls. a X-a la Colegiul Național Carmen Sylva Ploiești, ne-a incântat și ea cu înterpretarea unor melodii populare și ușoară.

O prezență inedită la sărbătoarea pensionarilor prahoveni a constituit-o doi invitați de onoare: Constantin  Spurcaciu- directorul Centrului cultural „Aurel Stroe” Bușteni, și Viorica Oprea- președintele Centrului Cultural European „Dacia” din Chișinău. Tânăra și distinsa oaspete venită de peste Prut a impresionat prin mesajul său cald de dragoste și dor de Țară, visul său find Reîntregirea: „Vom fi iarăși ce-am fost și mai mult decât atât!”. Intr-o curată limbă română, ea  a recitat din versurile lui Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi și a cântat imnul țării Limba noastră  (Limba română), pe versuri de Alexei Mateevici, dar și alte melodii de suflet din tezaurul românesc și internațional. Iată un fragment dintr-o poezie de Dumitru Matcovschi, dedicată oamenilor în etate: „Un bătrîn și o bătrână trec pe alee cătinel./ Ea cu-n trandafir în mână, cu o crizantemă el. / Parcă vin dintr-o baladă, parcă vin dintr-un colind. / Ea cu părul de zăpadă,/ El cu părul de argint...” Sala a răsplătit-o cu aplauze pe Viorica Oprea, care a adresat pensionarilor prahoveni, tuturor românilor invitația de a vizita frumoasele plaiuri basarabene: „Veniți,fraților, și în Moldova de peste Prut, acolo veți fi primiți cu ospitalitatea binecunoscută a moldovenilor. Avem peisaje minunate și locuri istorice unice în întreg spațiul românesc . Vă așteptăm cu drag!”

Invitația a fost primită cu aplauze, ea fiind deja înscrisă pe agenda excursiilor organizate in primăvara anului viitor.