UPG Ploiesti examen

Ancheta privind profesorul acuzat de luare de mită de la studenții săi se extinde și ar putea scoate la iveală o adevărată mafie care a acaparat Universitatea Petrol și Gaze din Ploiești.

 

Această afirmație este susținută de două informații oficiale pe care le punem acum cap la cap. În primul rând, vineri, 9 septembrie, procurorii au solicitat judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel Ploiești să-i interzică lui Călin Alexe Mureșean, profesorul urmărit penal pentru luare de mită de la studenți pentru o notă de trecere la examen, să ia legătura cu fratele său, Jianu Daniel Mureșean, și el profesor la UPG în cadrul Facultății de Științe Economice și fost prodecan al acestei facultăți.

"Admite contestaţia formulată de PARCHETUL DE PE LÂNGĂ TRIBUNALUL PRAHOVA, împotriva încheierii nr.402 din 06 septembrie 2016 pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Prahova, în dosarul nr.5330/105/2016, pe care o desfiinţează în parte, şi în consecinţă : În baza art.221 alin.2 Cod procedură penală, pe durata arestului la domiciliu, impune inculpatului MUREŞAN ALEXE CĂLIN şi obligaţia de a nu lua legătura cu fratele său Mureşan Jianu Daniel, profesor în cadrul Universităţii „Petrol şi Gaze" Ploieşti. Menţine restul dispoziţiilor încheierii contestate. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Cercetată şi pronunţată în Camera de Consiliu astăzi, 09 septembrie 2016," conform protalului instanțelor de judecată.

Surse judiciare au precizat că s-a ajuns în această situație în care profesorul inculpat, cercetat pentru luare de mită, să ia legătura cu fratele său, care nu are o calitate în dosar,  tocmai pentru că acesta din urmă ar putea profita de calitatea sa de profesor în cadrul UPG pentru a amenința studenții implicați în anchetă. Faptul că instanța a admis solicitarea procurorilor, spune multe despre ceea ce se întâmplă în interiorul UPG Ploiești.

Contactat telefonic, Mihai Coloja, rectorul Universității din Ploiești susține că nu are informații legate de faptul că Daniel Jianu Mureșan, fratele profesorului acuzat de luare de mită, ar putea face presiuni asupra studenților, dar că va face demersuri pentru a clarifica acest aspect.

"Dacă aceste lucruri se confirmă, atunci vom lua măsuri administrative. Nu înțeleg de ce studenții nu vin să ne spună nouă ce se întâmplă" a declarat Coloja.

Pe de altă parte, rectorul UPG a precizat că lui Alexe Călin Mureșan, profesorul de matematică implicat în scandal, i-a fost suspendat contractul pe perioada cercetărilor. Acesta oricum nu ar mai fi avut cum să meargă la cursuri, fiind arestat la domiciliu.

Cea de-a doua informație referitoare la șpaga din UPG se referă la Ilie Ristea, un alt profesor din cadrul UPG, tot de matematică, prins de anchetatori în momentul în care cerea “mălai” de la studenții săi pentru a le oferi o notă de trecere. Ristea a fost deja condamnat la închisoare cu suspendare și la muncă în folosul comunității.