palat

Conform DEX, un palat este o clădire somptuoasă în care își are sediul o autoritate ori o instituție. Pornind de la această definitie am identificat zece palate cu care Ploieștiul se mândrește în zilele noastre:

 

1) Palatul Băncii Comerciale Române – Aflat la intersecția Străzii Take Ionescu cu Bulevardul Republicii, imobilul fostului Palat al Băncii Creditul Prahovei a fost construit în stil neo-românesc între 1923 şi 1926, sub îndrumarea arhitectului ploieştean Toma T. Socolescu. La 90 de ani de la finalizarea construcției, inițialele primei instituții bancare încă se mai văd deasupra intrării. În  zilele noastre, palatul adăpostește o sucursală a Băncii Comerciale Române.

2) Palatul Colegiului National I.L. Caragiale – Una dintre creațiile monumentale ale arhitectului Toma T. Socolescu a fost construit între 1924 şi 1929 în stil neoromânesc, ca Palat al Școalelor Comerciale din oraș. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pe acoperișul său a fost pictată o cruce roşie, cu scopul de a feri clădirea de bombardamentele aliate. În prezent, aici funcţionează Colegiul Național „I. L. Caragiale”, unul dintre cele mai prestigioase licee ploieștene, printre absolvenți săi numărându-se personalități marcante ale culturii si științei din România.

palatul-scolii-comerciale

 

3) Palatul Băncii Nationale a României – Fostul Palat al Băncii Comerciale Române a fost inaugurat în 1930, fiind construit în stil art-deco simplist şi elegant după planurile arhitectului Paul Smărăndescu, un reprezentant de seamă al curentului neoromânesc. Ca inginer constructor a fost desemnat Emil Prager, care s-a făcut remarcat prin rezistența și durabilitatea construcțiilor sale. În anii celui de-al Doilea Război Mondial, a adăpostit diferite servicii ale Primăriei, din interiorul său coordonându-se apărarea orașului.

4) Palatul Băncii Prahova – Imobilul este unul dintre puţinele păstrate din centrul vechi al oraşului, nefiind transformat sau ascuns în timpul sistematizării comuniste. Clădirea a fost construită la mijlocul perioadei interbelice după planurile arhitectului aromân Constantin Iotzu, iar interioarele reflectă influențele art-deco ale epocii. În perioada comunistă, clădirea a fost utilizată ca magazin universal.

13879454_1141249055933001_3944031590415454156_n

 

5) Palatul Telefoanelor – A fost inaugurat în aprilie 1932, odată cu modernizarea rețelei de telefonie, Ploieștiul fiind primul oraș din țară cu un sistem telefonic complet automat. Fațada art-deco a imobilului a fost simplificată, în urma lucrărilor de supraetajare din anii ’40. În anii ’60, Palatului Telefoanelor i-a fost adăugată latura sudică dinspre Strada Romană. În prezent palatul nu este în uz public.

Citește articolul integral pe iubescploiestii.ro