lapte

Dosarul toxiinfecțiilor alimentare din școală a fost clasat de procurorii prahoveni.

 

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova au decis să claseze dosarul în care se făceau cercetări cu privire la suspiciuni de toxiinfecții alimentare în cazul elevilor care au ajuns cu simptome specifice acestei afecțiuni la spitalul Movila din Ploiești. Clasarea a fost dată pentru că nu au existat probe care să dovedească faptul că elevii s-au intoxicat cu laptele primit de la școală. În plus, din zecile de probe prelevate de la copiii care au fost preluați de ambulanță cu stări de greață și vărsături, doar în cazul câtorva s-a dovedit că era vorba cu adevărat despre toxiinfecție alimentară, dar nu s-a putut proba că laptele primit la școală era cauza problemei.

Cercetările în acest dosare s-au făcut in rem, pentru infracţiunile prevăzute de articolul 352 alineatul 1 din Codul Penal, respectiv zădărnicirea combaterii bolilor şi articolul 358 alineat 1 din Codul Penal, care incriminează comercializarea de produse alterate.

Parchetul Tribunalului Prahova a preluat cercetările penale  care au fost deschise la mai multe Parchete locale din Prahova, la finele anului trecut, după ce peste 80 de copii care au consumat produse distribuite în şcoli prin programul "Lapte şi corn". Inițial, în acest caz au fost deschise nu mai puțin de şapte dosare penale, comasate în cele din urmă la Parchetul Prahova într-unul singur.

 

Autoritățile prahovene au demarat la sfârșitul anului trecut o anchetă în acest caz după ce peste 80 de elevi din Ploiești, Breaza, dar și din alte localități din județ au avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind transportați la Spitalul de Boli Infecțioase din Ploiești, cu simptome specifice toxiinfecției alimentare. La acea dată, copiii au precizat că li s-a făcut rău după ce au băut laptele primit la școală. Ulterior, o parte dintre elevi au recunoscut că s-au prefăcut că le este rău pentru a scăpa de un test pe care îl aveau programat în acea zi.

În urma acestui scandal, autoritățile județene au decis să întrerupă pentru o perioadă distribuirea în școlile din județ a produselor din programul guvernamental "Lapte și corn".