kineto

Sistemul de sănătate din Prahova pare construit în așa fel încât persoanele care se confruntă cu probleme grave sănătate sunt mai întâi umilite și abia apoi ajutate, dar într-un mod nesemnificativ. 

 

De mai bine de patru ani, Marcela Albu a primit o veste cruntă. Fata sa în vârstă de 14 ani a fost diagnosticată cu polineuropatie demienilizantă, iar de atunci viața familiei s-a conturat în jurul tratării și ameliorării stării de sănătate a copilului.

Boala de care suferă fata în vârstă de 14 ani presupune efectuarea periodică a unor ședințe de kineto terapie. Potrivit Marcelei Albu, la Ploiești, aceste ședințe se efectuează la Spitalul de Pediatrie, într-un salon amenajat care aduce mai mult a sală de gimnastică și sunt gratuite, tratamentul fiind decontat de Casa de Asigurări de Sănătate.

Lipsa dotării salonului cu aparate de specialitate și cu personal instruit au făcut-o pe Marcela Albu să se îndrepte spre sistemul de sănătate privat pentru care scoate lunar sume considerabile de bani, cu toate că, în mod normal, copilul ar fi trebuit să beneficieze de aceste ședințe gratuit, într-un spital de stat.

Lucrurile relatate mai sus ar putea fi concluzionate de persoanele care s-au confruntat cu problemele din sistemul medical prin expresia ”Asta e România”, ignorând gravitatea problemei ridicate de Marcela Albu.

Cu toate asta însă, România nu este chiar așa, mama fetei bolnave aflând la ședințele de kineto terapie de la Techirghiol, unde merge de fiecare dată când își permite, că situația din alte județe este total opusă cu cea de la Prahova. În regiuni precum Vaslui, Suceava și Botoșani, administrația locală acordă o atenție deosebită copiilor cu probleme de sănătate.

Saloanele din spitalele de stat unde copiii fac kineto terapie sunt dotate cu aparatură modernă și personal medical specializat și dedicat. Mai mult decât, modul în care se acordă indemnizația de hrană pentru persoanele suferinde este transparent, iar oamenii nu sunt puși pe drumuri, așa cum a pățit în Ploiești.

”Îmi e rușine să spun cuiva că locuiesc în Ploiești”

În timp ce de patru ani se confruntă cu problemele de sănătate ale fetei sale, Marcela Albu a aflat dintr-o întâmplare că statul oferă bani de hrană pentru persoanele cu handicap grav. Dorind să beneficieze de această indemnizație, în valoare de aproximativ 16 lei pe zi, a făcut toate demersurile necesare în acest sens, numai că, începând din luna martie a acestui an nu a mai primit niciun ban.

A vrut să afle motivul și a mers din ușă în ușa, la instituțiile abilitate, încercând o întrevedere chiar și cu primarul Ploieștiului, lucru nerealizat până în momentul de față, însă fiecare reprezentant își pasa responsabilitatea de la unul la altul.

Femeia acuză lipsa de comunicare între instituțiile statului și neglijență față de persoanele cu handicap grav. Totodată femeia susține că instituțiile competente nu mediatizează care sunt drepturile persoanelor suferinde, ce beneficii pot primi și nici ce obligații au.

În cele din urmă a aflat că sistarea plății banilor de hrană se datorează unui demers strict birocratic: DGASPC Prahova nu se mai ocupă de acest aspect care a fost transferat de curând în sarcina Inspectoratului Școlar Prahova. 

Observatorul Prahovean a solicitat Consiliului Județean Prahova, Primăriei Ploiești, DGASPC Prahova și Inspectoratului Școlar Județean Prahova un punct de vedere cu privire la situația reclamată de Marcela Albu.