front apartamente distruse

Fără ferestre, cu mobila îmbibată cu apă, cu pereții scorojiți și cu găuri în tavan, așa trăiesc de mai bine de trei săptămâni opt familii din Breaza care locuiesc în blocurile de pe strada Victoriei, acolo unde Primăria și Ministerul Dezvoltării Regionale derulează un proiect ce vizează reabilitare a blocurilor de locuințe.

 

Lucrările au început încă din primăvara acestui an, cu puțin înainte de Sărbătorile Pascale, dar nici până în acest moment proiectul nu este finalizat. Mai rău este că muncitorii angajați de constructor au desfăcut o parte dintre acoperișurile imobilelor prinse în proiect fără să le pese de ceea ce se va întâmpla cu persoanele care locuiesc la ultimul etaj, în caz de vreme rea.

Cum la Breaza a plouat torențial în luna august de mai multe ori, oamenii s-au trezit cu capă în casă și cu tot ce aveau în apartament distrus: de la instalația electrică, pereți și până la mobilă și aparatura electrocasnica. În patru dintre apartamentele afectate de inundații oamenii nu mai au nici măcar lumină și stau noaptea la lumânare sau cu lanterne. Toți sunt disperați și așteaptă acum ca cei care sunt vinovați de distrugerea caselor lor să plătească și asta cât mai repede pentru că până la iarnă nu mai este foarte mult timp.

 

Victimele nepăsării muncitorilor spun că în noaptea de 7 august, atunci când a fost furtună la Breaza, aveau apă în casă până la genunchi și au fost nevoiți să scoată mizeria cu gălețile. În plus, spun oamenii, au trăit cu spaima să nu le ia foc apartamentul, pentru că apa se infiltrase până la prize și lustre. Unele familii au copii mici în casă, nepoți de câțiva anișori, care au fost forțați să doarmă în umezeală, praf și miros de igrasie.

O altă bătrână nu are geamuri montate în casă de trei săptămâni, iar praful, vântul, ploaia și zgomotul au adus-o la disperare. Femeia nu mai are nicio speranță că tot ceea ce a strâns în acea casă încă din tinerețe va mai putea fi recuperat vreodată. Totul este afectat, de la covoare și pături noi luate pentru copiii ei, până la mobila și lambriul de pe pereți distruse de ploaie și de muncitorii cărora nu le-a păsat ce lasă în urma lor.

Reprezentanții Primăriei Breaza cunosc situația din blocurile afectate și  spun că în cel mai scurt timp totul se va rezolva.

"Acesta este un proiect pe care îl derulează Primăria Orașului Breaza în colaborare cu Ministerul Dezvoltării. Este un proiect în care s-a dorit anveloparea și creșterea energetic a celor zece blocuri care au fost prinse în acest proiect. Pentru anul 2016 au fost lucrări în valoare de 545 de mii de lei sunt facturi emise în valoare de 160 de mii de lei, iar cota de cofinanțare este 50 la sută de la Ministerul Dezvoltării , 30 la sută Primăria orașului Breaza și 20 la sută asociația de locatari. 

Până la acest moment Ministerul și-a achitat integral partea, asociația de locatari a livrat undeva la 10.000 de lei în primă fază și urmează să mai aloce încă 6000 de lei, iar Primăria Breaza, începând cu data de 12 (septembrie n,n) va efectua plăți. Într-adevăr au fost niște probleme  care au apărut la acest proiect. Sunt din vina constructorului. Noi am anunțat din timp că urmează să vină o ploaie mai puternică și nu au fost luate toate măsurile, astfel că la etajele superioare au apărut niște probleme.  Din discuțiile pe care noi le-am purtat cu SIcor, antreprenorul lucrării, ne-a promis că va remedia pe cheltuiala dumnealor toate pagubele care s-au produs și urmează ca începând de mâine să aducă o echipă care să intervină, astfel ca minim două apartamente să fie refăcute pe zi, " a declarat Augusti Goga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Breaza.

reabilitare-esuata1

reabilitare-esuata3

reabilitare-esuata4

reabilitare-esuata12