prima zi de scoala

Inițiativa unui senator independent ca părinții să primească liber în prima zi de școală a copiilor a fost respinsă de deputați.

 

În 2013, senatorul Constantin Popa, pe atunci la PP-DD, acum independent, a inițiat un proiect de lege privind declararea zilei de început de an şcolar - Zi liberă pentru părinţi.

Senatorul susținea că părinții ratează un moment frumos din viața copiilor lor pentru că prima zi de școală coincide cu o zi lucrătoare. Astfel, părinții sunt nevoiți să-și ia o zi fără plată sau riscă să fie sancționați de angajatori dacă întârzie la muncă pentru a asista la festivitatea de deschidere a anului școlar.

 

Inițial, în aprilie 2014, Guvernul Ponta a avizat negativ acest proiect, după care a revenit  asupra deciziei, însă Camera Deputaților, for decizional în acest caz, a respins proiectul! în ședința din 9 martie 2016.

Motivul invocat de deputați a fost că declararea acestei zile libere ar produce un haos pentru că și cadrele didactice sunt părinți și nu ar mai participa la festivitățile de deschidere a noului an școlar!

Proiectul a fost respins cu 237 de voturi, fiind înregistrate două două voturi pentru declararea primei zile de școală liberă pentru părinți și două abțineri.

Ascultă AICI stenograma ședinței CamereiDeputaților.

 

 

Proiectul de Lege privind declararea zilei de început de an şcolar - Zi liberă pentru părinţi (PL-x 170/2014); (respins)

   

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

    ................................................
Video in format Real Media Video in format Flash/IOS

11. Proiectul de Lege privind declararea zilei de început de an şcolar - Zi liberă pentru părinţi.

Comisia pentru învăţământ şi Comisia pentru muncă vă propun respingerea acestui proiect de lege.

Voturi pentru, vă rog? 237 de voturi pentru.

Abţineri? Două abţineri.

Voturi împotrivă? Două voturi împotrivă.

Proiectul de lege a fost adoptat cu propunerea de respingere.