ipj prahova

Primăria Sinaia acuză Poliția Prahova că blochează organizarea Festivalului Sinaia Forever prin avizul negativ pe care l-a dat propunerii de restricționare a traficului rutier. Observatorulph.ro a solicitat conducerii IJP Prahova un punct de vedere.

 


Comunicatul Primăriei Sinaia:

Primăria Orașului Sinaia cere soluționarea de urgență a situației create. În fapt, lucrurile se prezintă astfel:

Festivalul Sinaia Forever se află la cea de-a XXII -a ediție. Este singurul eveniment cultural dedicat orașului, iar prima sa ediție a fost organizată pentru a celebra 300 de ani de la construirea Mânăstirii orașului Sinaia (1695 – 1995). Timp de 21 de ani locul de desfășurare al acestui eveniment a fost compus din Bulevardul Carol I și strada Octavian Goga. Aici se amplasează decorurile,expozițiile, zonele interactive, zona de alimentație, zona de comerț și tot aici au loc manifestările culturale (parada, teatrul,defilările, proiecții, concerte etc).

Afluxul mare de turiști și buna reputație în mediul administrativ și jurnalistic au condus la recunoașterea  acestui eveniment drept unul de înaltă ținută, eleganță și bun gust. Acest fapt este confirmat și de numarul mare al participanților, ediția din 2015 atingând 50.000 de oameni prezenți la fața locului.

De la lansarea acestui eveniment local și până în prezent nu au existat incidente care să conducă la un plan de relocare sau schimbare a conceptului. Evenimentul a primit reacții pozitive din mediul  economic, antreprenorial, turistic și instituțional.

 Nu vrem să discutăm mai mult despre impactul pozitiv asupra turismului sinăian, despre implicarea micilor sau marilor antreprenori sau despre accesibilizarea culturii într-un oraș care se străduiește să devină stațiune turistică de interes european, în condițiile în care statutul său actual este mai degrabă de localitate de tranzit pe DN1.

 Sinaia este o stațiune turistică, cu o istorie pe măsură, iar intruziunea poliției județene în aspectele sociale și culturale ale orașului, fără a oferi argumente viabile, reprezintă un abuz asupra locuitorilor și turiștilor din această zonă.

 Temele diferite abordate în cadrul acestui festival au o importanță majoră în viața de zi cu zi a localității. Vorbim de un oraș mic, care nu are acces facil la cultură și spectacole. Cu toate că importanța istorică a acestui oraș în dezvoltarea statului modern este de netăgăduit. De-a lungul anilor sinăienii și turiștii prezenți în această perioadă la Sinaia au putut să se bucure gratuit de teatru, concerte, balet în aer liber, reprezentații sportive și culturale.

Au existat ateliere ale celor mai reprezentative ONG-uri din țară, dar am găzduit cu plăcere și activități ale instituțiilor statului: Pompieri, Salvamont, Inspectoratul pentru Situații de Urgență samd. Și asta deoarece credem că educația, cultura și divertismentul reprezintă drepturi fundamentale ale cetățenilor, intr-un stat de drept.

Ediția din 2016 a festivalului se va desfășura sub tema INSPIRAȚIEI. Sinaia, un oraș care inspiră oamenii la mai bine.

Milităm pentru un oraș al viitorului și la o țară pe măsură. Promovăm valori pozitive și încercăm să oferim locuitorilor și vizitatorilor noștri câteva zile pe an în care centrul orașului să se transforme din loc de tranzit auto, în scenă pietonală și culturală.

Astăzi, 24.08.2016, cu o săptămână inaintea deschiderii acestui eveniment, ne confruntăm cu o situatie inexplicabila. Avizul negativ de blocare a traficului auto în zona centrala, mai exact pentru Bulevardul Carol I.

AVIZUL NEGATIV A FOST EMIS CU DOAR CÂTEVA ZILE ÎNAINTEA EVENIMENTULUI, DE CATRE INSPECTORATUL JUDETEAN DE POLITIE PRAHOVA. Motivul invocat este prioritatea masinilor, nu a pietonilor (anexat, gasiti corespondenta cu IJPPH).

Reamintim ca statiunea Sinaia se confrunta de ani buni, in fiecare sezon si sfarsit de saptamana cu blocaje ale traficului pe raza DN1, fara a avea in desfasurare evenimente culturale. Este de notorietate blocajul Nistoresti-Busteni.

 Reamintim cititorilor ca Sinaia este singura statiune de pe Valea Prahovei care are o sosea de centura.

Consideram raspunsul organului de politie o lipsa de asumare a gestionarii traficului rutier si pietonal incalcand doua Hotarari ale Consilului Local Sinaia ( HCL 115/2006 si HCL 14/2016 -anexa ) si folosirea discriminatorie a legii in defavoarea Orasului Sinaia si a locuitorilor sai.

Totodata, subliniem riscul major pe care il atrage o posibila desfasurare in comun a traficului pietonal si rutier pe durata festivalului, fapt pe care Politia Sinaia si IJPPH il desconsidera total, Primaria Sinaia neputand gestiona in aceasta situatie traficul pietonal pe zona centrala.Programul evenimentului si activitatile au atras deja suprasolicitarea unitatilor de cazare din Sinaia si Busteni, insumand 12.000 de locuri de cazare.

 Față de cele de mai sus, rugăm luarea de măsuri urgente, clarificarea situației de criză și intervenția ierahică imediată

 

FOTO Document Avizul negativ al Poliției privind închiderea traficului rutier în centrul orașului pe perioada festivalului Sinaia Forever

doc pol page 001