certificat botez vechi

Documentele de stare civilă din arhivele Ploieștiului conțin date interesante și despre cele mai frecvente nume de familie din oraș.

 


Documentele privind catagrafiile (recensămintele) din perioada interbelică din Ploiești conțin date interesante despre cele mai frecvente nume de familie din oraș. Acestea au rămas consemnate și în monografia din 1937 a Ploieștiului, în unele cazuri fiind chiar studii pe litere. Mai jos sunt câteva dintre datele care ne-au parvenit peste timpuri, nume care în unele cazuri au o sonoritate cel puțin ciudată pentru vremurile noastre:

Astfel, în 1937, în Ploiești erau 22 de familii de ploieșteni care aveau ca nume Anghel, de altfel cel mai întâlnit nume de la litera A. Pe alte 14 familii le chema Andrei și tot pe 14 le chema Apostol. Printre cele mai puțin întâlnite nume, doar câte o familie, erau Artim, Aticov, Androș sau Adam.

La litera B, clasamentul este format din Badea (34 familii), Bucur (19), Barbu (18). La polul opus, doar câte o familie purta numele de Busuioc, Blumenștein, Baitlăr, Berlescu.

În cazul literei C, cel mai frecvent nume de familie era Constantin (58), urmat de Câmpeanu (27), Crăciun (16). Mai puțin frecvente erau Calude, Cuculiț, Chehaia, Ciorcu.

Litera D – Dumitru (64), Dinu (44), Dobre (32). În schimb, erau doar câte o familie Dobodă, Dumitropol, Drăcea, Dimian.

Litera E – Enache (19), Ene (18), Eftimie (5), Efstațiu (4). Mai rare erau Elet, Ener, Elec.

Litera F – Filip (9), Florea (8), Frâncu (4). Existau doar câte o familie Friț, Frone și Fulfucă.

Litera G – Gheorghe (91), Gheorghiu (53), Ghenu (19). Dintre numele de familie mai puțin frecvente de la litera G erau Goge, Ghișman, Galț.

Litera H – Hristea (59 familii), Holteiu (29), Hristodulu (5). Harbat, Harazi și Hiotul erau nume purtate doar de câte o familie.

Litera I – Ion (84 familii), Ivan (61), Ioan (44). La polul opus erau Iosofici, Ivanzet, Iordan.

Litera J – Jilescu (6 familii), Jecu (3), Jianu (2). Jălanul și Jiciul erau purtate doar de câte o familie.

Litera L – Lazăr (12 familii), Lepădat (7), Licsandru (5). Leca, Lip, Lauș aveau cea mai mică frecvență.

Litera M – Marin (35 familii), Matei (33), Manea (29). Mozmineanu, Mizilțaru, Mucenicu erau purtate doar de câte o familie.

Litera Ș - Șerban (20 familii), Ștefan (19), Șandru (6). În schimb, Șelar și Șfarț îi chemau doar pe membrii câte unei familii.

Litera T – Tănase (43 familii), Tudor (21), Tabacu (20). La polul opus erau Timoșchii, Totu, Triconescu, Tucă.

Litera V – Vasile (57 familii), Voicu (19), Vâlcu (13). Printre cele mai rare nume cu litera V erau Vaic, Venete, Vizirul, Varta, Venetic.

Nu în ultimul rând, 14 familii de ploieșteni aveau ca nume Zlate, alți 9 Zaplan, iar 6 Zaharia. Zmânteană și Zaroschi erau, în schimb, destul de rare, doar câte o familie.