Salina de la Slanic Prahova

Ancheta observatorulph.ro privind transportul turiștilor cu microbuzul în Salina Slănic a fost preluată de Știrile Pro TV la rubrica Inspectorul Vacanță. La începutul acestei luni, observatorulph.ro a revenit asupra subiectului și a publicat articolul Cum își bate joc Salina Slănic de turiști. Afacerea microbuzul :

 

Inspectorul vacanță - Știrile Pro TV:

Salina din Slanic Prahova atrage turisti pentru aerul din subteran, care ii ajuta pe cei care sufera de plamani, reumatism ori boli cardiovasculare. Dar, pana sa ajunga in subteran, vizitatorii abia respira in galeria de coborare, din cauza noxelor produse de microbuzele de transport. Restaurant nu exista si nici suficient echipament sportiv.

In comparatie, Salina de la Praid are de toate: si cinema si crama si restaurant.

Un drum la Slanic Prahova nu e deloc o idee rea. Puteti vizita salina, din fosta mina de sare Unirea. Accesul in subteran se face cu microbuze de aproape doi ani, de cand liftul s-a defectat.  Coborirea in mina se face cu masini care nu mai sunt la prima tinerete. Iar traseul e accidentat si dureaza 15 minute. Asa ca, inarmati-va cu rabdare.

Cel mai neplacut este insa faptul ca aerul din galeria de coborire, pana la intrarea efectiva in mina, devine irespirabil, din cauza noxelor produse de autovehicule.

Turist: "…noxele astea nu e normal sa intre aici. Ca vii aici pentru aerul curat. Nu stiu de ce nu se doreste ca salina asta sa fie mult mai frumoasa. Slanicul e al 3 lea in lume cu aerul pe care il are…"

Nicolescu Costin, director Salina Prahova: "Nu mai era alta solutie decat transportul auto. Care se facea pe acea cale de acces comuna cu mina in exploatare."

Turistii coborau cu liftul si nu prin tunel cu microbuzele, despre care spun ca polueaza aerul din salina. Aceste lifturi au functionat pana in 2014 si faceau ca durata unei coborari sau urcari sa nu depaseasca 2 minute. De ce nu se repara lifturile? Din lipsa de bani, ni se spune. Directorul salinei estimeaza costurile la 8 milioane de euro.

Presa locala sustine insa ca adevarul ar fi altul: existenta unor interese intre firma de transport si conducerea salinei.

Reporter: "Cum ati ales transportatorul, firma?"
Nicolescu Costin, director Salina Prahova: "Pana cand a fost aprobata procedura de achizitie a noului transport, am functionat prin prelungire de contract, prin aditionale cu acea firma care asigura transportul din 2014."

Asadar, firma care a castigat contractul e cea care asigura transportul angajatilor, inainte de defectarea lifturilor. GRIRO TRANSPORT SRL a fost, de altfel, unicul participant la licitatie.

Grigore Aurel, director tehnic GRIRO TRASNPORT SRL: "In 2015 s-a scos iar la licitatie si in 2016 din nou, deci s-a mers pe comanda doua luni."

Firma primeste 65 de lei pe cursa, iar contractul prevede 10.500 de curse pe an. Asta inseamna un castig anual de peste 680.000 de lei pentru firma de transport si alte 2,3 milioane de lei pentru salina.

Nicolescu Costin, director Salina Prahova: "E posibil sa construim un restaurant sa dotam cu toate cele, dar cealalta cu ... cand v-a fi un mijloc de transport - lift - nu am curaj sa precizez."

Odata ajunsi in salina, veti gasi acolo cateva locuri amenajate, pentru cei care vor sa faca miscare. Echipament sportiv insa, nu. Mai pe romaneste, cine vrea sa bata mingea trebuie sa si-o aduca de acasa.

Exista un loc de joaca pentru copii, cu 2 tobogane gonflabile si o cursa cu obstacole. Adultii pot sta la o terasa. Cateva mese si scaune de plastic, aruncate la intamplare.

Mai sunt doua magazine, din care unul cu suveniruri. Dupa cateva minute, apare si vanzatoarea. A fost retinuta de un turist nemultumit care voia sa joace billiard, dar ii lipseau cateva bile. Rezolutia a fost clara: ori joaca asa ori pleaca.

Singurul magazin din salina vinde doar chipsuri, cornuri cu ciocolata sau biscuiti. Daca vreti ceva sanatos trebuie sa va aduceti singuri.

Experienta este totusi unica, pentru cineva care intra intr-un astfel de loc pentru prima oara. Salina din Slanic e recunoscuta ca fiind cea mai mare din Europa, se afla la 208 metri sub pamant, iar microclimatul care s-a creat inauntru e foarte sanatos pentru plamani, pentru tratarea reumatismului, dar si in cazul afectiunilor cardiovasculare.
Reportajul cu camera ascunsă poate fi vizionat mai jos: