gemeni

După ce observatorulph.ro a publicat articolul Ei sunt gemenii din Ploiești care au intrat cu 10 la Automatică, ziare.com i-a intervievat.

 

Au luat 10 la doua materii la Bac si 10 la admitere la Facultatea de Automatica si Calculatoare, iar mai departe vor sa urmeze drumuri comune in cariera si sa ramana in tara.

Este vorba despre gemenii Alex si Costi Peticila, care vorbesc in interviuri acordate Ziare.com despre solutii pentru lupta impotriva plagiatelor si pentru sistemul romanesc de invatamant.

Cei doi au terminat gimnaziul cu media 10 pe linie, in comuna Batrani din Judetul Prahova, dupa care s-au inscris la Colegiul National "Ion Luca Caragiale" din Ploiesti, profilul matematica-informatica. Pe langa Automatica, s-au inscris si la Informatica Economica, in cadrul ASE, si la Facultatea de Matematica.

Participanti la olimpiade, cei doi explica de ce au dorit sa ramana in tara, ce i-a diferentiat la Bac si care sunt valorile dupa care se ghideaza in viata. In plus, relateaza intamplari amuzante din viata de elev cu frate geaman.

Ati luat amandoi 10 la admitere, 10 la matematica si 10 la fizica la Bac. Ati participat la olimpiade sau altfel de concursuri in liceu? Ce rezultate, ce premii ati obtinut?

Alex: Am avut o evolutie treptata la olimpiada de matematica, unde am participat din clasa a 10-a dar nu am reusit decat performante medii, clasandu-ma in primii 5 la etapa judeteana. Am participat si la concusuri interjudetene precum "Gheorghe Mihoc" organizat in Slobozia si "Panaitopol" la Bucuresti, unde pozitionarea a fost asemanatoare cu cea de la olimpiada. Tot datorita inclinatiei mele pentru matematica am ales sa particip la Concursul National Viitori Olimpici si Gazeta Matematica unde am obtinut o clasare buna.

Costi: In timpul liceului am dezvoltat o pasiune pentru materiile exacte, in special pentru matematica, unde am avut parte de un profesor exceptional. Datorita acestui fapt, incepand din clasa a 10-a am participat la olimpiada nationala de matematica, clasandu-ma mereu in primii 10 la nivel judetean si reusind sa iau premii, fara sa ajung la faza nationala. Am participat de asemenea in mai multi ani la concursuri interjudetene de matematica precum concursul "Gheorghe Mihoc" si am urmat in ultimul an de liceu cursurile de matematica ale centrului judetean de excelenta.

In ultimii doi ani de liceu m-am inscris la un concurs national, Viitori Olimpici si Gazeta Matematica, concurs ce presupune ca lunar concurentii sa rezolve probleme de nivelul olimpiadei.

Alex a luat 9,6 la limba si literatura romana, Costi a luat 9,5. Ce a facut diferenta intre voi si cum ati reusit sa impacati atat de bine profilul real - trei note de 10 pe linie - cu o materie umana?

Alex: A fost proba care ne-a pus in fata unui subiect trei care, ca pe multi altii, ne-a surprins putin, dar am incercat sa ramanem concentrati. Foarte bun la romana nu am fost nici in timpul liceului, preferand sa lucrez la matematica sau fizica decat sa invat la romana mai mult decat ceea ce era necesar pentru a obtine o nota buna. Acest lucru il consider o consecinta a modului in care profesorii materiilor mentionate au reusit sa-si impuna respectul si sa se faca intelesi de intreg colectivul.

Costi: Diferenta de 10 sutimi de la limba romana probabil a facut o inspiratia de moment! Desi suntem gemeni, la subiectul trei unde am avut de scris la alegere despre un roman interbelic am ales romane diferite si probabil Alex a facut o alegere mai buna!

Posibil ca aceasta diferenta sa fi aparut din cauza profesoriilor corectori pentru ca la romana notarea rezolvarii subiectelor este destul de subiectiva, si depinde mult punctajul obtinut si de acestia, insa probabil Alex a reusit sa se concentreze mai bine si astfel sa obtina o nota putin mai mare. Pe parcursul celor patru ani de liceu nu am reusit sa impac prea bine romana cu materiile de real. Totusi, am incercat sa retin intr-un mod logic informatiile pe care doamna profesoara ni le prezenta.
Citește interviu integral pe ziare.com

 

 

Social
  • Vineri, 22 Septembrie 2017
  • De Mihai Popescu

Întreruperi de apă anunțate de Hidro Prahova

Locuitorii unui sat din Prahova rămân astăzi fără apă. Comunicatul Hidro Prahova: Ca urmare a întreruperii furnizării energiei electrice de către Electrica SA, în satul Țărculești, comuna...