muzeul ceasului ploiesti

Un tânăr din Polonia, Janusz Oleksiak, a transmis site-ului iubescploiestii.ro impresiile sale după ce a vizitat orașul aurului negru.

 

Când vizitezi un oraș industrial pentru prima dată, în special atunci când călătorești în scop de afaceri, ai o idee vagă în privința a ceea ce vei descoperi acolo. De regulă, astfel de orașe au trăsături comune din punct de vedere istoric, al planificarii urbane si arhitecturale, în functie de țară sau regiunea în care se găsesc. Acestea trebuie să fi fost motivul pentru care nu aveam prea mari așteptări în ceea ce priveste Ploieștiul.Încă un oraș industrial care beneficiază probabil de pe urma aproprierii de capitală.

Nu mi-a trebuit prea mult timp să realizez cat de mult mă înșelam. Cunostiintele mele legate de oraș se limitează la zona centrală. Dar nici nu-ți trebuie mai mult ca să-ti dai seama cat de unic este Ploieștiul. Ce-l face unic pentru mine este istoria sa, cu momentele sale de glorie și înfrângere, libertate și subordonare fată de URSS, ce se reflectă în arhitectura foarte inghesuită de-a lungul bulevardului principal. Nu vezi prea des clădiri de stiluri, origini si semnificatie arhitecturală complet diferite coexistând într-un spațiu atat de restrâns. Nu poti compara Palatul Culturii sau Hotelul Central construite în stil neoclasic cu blocurile socialiste voluminoase, dat totusi ele sunt vecini cu drepturi egale. Dacă ar fi să definesc Ploieștiul printr-un adjectiv acesta nu ar fi „frumos”, dar cu siguranță ar fi „fascinant”!

 

Citește mai departe pe iubescploiestii.ro