strand boli

În această perioadă principala atracție o reprezintă piscinele. Pe vreme toridă mii de oameni umplu localurile pentru a se răcori, în lipsa unui concediu la mare. Cu toate astea, există mari riscuri să te alegi cu afecțiuni în urma unei ieșiri la piscină, ca otite, rinite, conjunctivite sau infecții stafilococice.

 

O după-amiază liniştită la piscină se poate transforma intr-un calvar. Dacă administratorii nu respectă regulile de igienă clienţii pot pleca acasă cu diferite afecţiuni ale pielii.

Dr. Ruxandra Constantina, medic primar medicină generală, a declarat pentru digi24: „Putem avea diverse infecţii virale cum sunt verucile sau negii. După aceea avem de-a face cu pitiriazisul versicolor, o afecţiune dată de un parazit al pielii care în unele condiţii se dezvoltă excesiv. Avem de-a face cu infecţii stafilococice la nivelul pielii de tipul furuncule, foliculite, infecţie streopto-stafilococică care trebuie tratată de către medicul specialist.”

 

La nivelul județului Prahova, conform informațiilor furnizate de către Direcția de Sănătate Publică Prahova, sunt înregistrate 28 de piscine și șase ștranduri, în localitățile: Boldești Scăieni, Câmpina, Vălenii de Munte, Breaza, Filipeștii de Pădure. De asemenea, în județ se mai găsesc și patru băi minerale în Slănic, Țintea și Câmpina. Din spusele reprezentanților DSP autorizația de funcționare a acestor unități nu se face în baza unor controale, ci în urma unei declarații pe propria răspundere a proprietarului, după ce a fost informat cu privire la normele pe care trebuie să le respecte.

Calitatea apei din piscine trebuie monitorizată bilunar de către un laborator acreditat pentru următorii parametrii: nr. colonii la 37 grade C, bacterii coliforme, Escherichia coli, enterococi și pseudomonas aeruginosa. De asemenea, trebuie monitorizată zolnic valoarea PH-ului și clorului rezidual.

Până acum, la nivelul județului, în urma controalelor DSP nu au fost depistate nereguli în ceea ce privește calitatea apei de îmbăiere.

Tot ca urmare a nerespectării regulilor de igienă pot apărea anumite bacterii care, în contact cu ochii, pot provoca probleme de vedere.

Dr. Ruxandra Constantina, medic primar medicină generală: „Conjuncivitele care pot să fie virale sau bacteriene: ochi roşu care dor, care lăcrimează, secreţii purulente în cazul infecţiei bacteriene,.”

Frecvente în această perioada sunt şi aşa-numitele otite de piscină. Acestea sunt produse de bacteriile care se formează mai ales la marginea bazinelor, iar înmulţirea lor este favorizată de căldură. În toate cazurile este recomandat un control la medicul specialist!

Sursa: digi24