caini

Primăria Câmpina, prin intermediul unui comunicat de presă semnat de primarul Horia Tiseanu, dar și de Remus Bădulescu, administratorul public al municipiului, învinovățește presa pentru dificultățile întâmpinate în administrarea adăpostului de câini finanțat cu bani de la bugetul local.

 
Prin intermediul acestui document, reprezentanții administrației publice Câmpina recunosc în mod oficial faptul că erau interesați în primul rând de dispariția câinilor comunitari de pe străzile din oraș, nu neapărat și de soarta acestor animale din momentul în care ajungeau în custodia societății finanțată cu bani de către Primăria Câmpina tocmai pentru a avea grijă de ele.
"Menţionăm că, în perioada în care concesionarul s-a ocupat de această problemă, cea mai mare parte a câinilor comunitari a fost ridicată de pe domeniul public, acesta fiind principalul obiectiv urmărit de către Consiliul Local prin prestarea acestui serviciu de către operator," se arată în comunicatul de presă postat pe site-ul oficial al Primăriei Câmpina.
Mai grav este că Primăria Câmpina aruncă vina asupra presei pe care o învinovățește că a prezentat informațiile "trunchiat și exagerat" tocmai pentru a sensibiliza "peste măsură" opinia publică, scopul acestor reportaje fiind unul interesat.
"În acest sens, se utilizează atât serviciile unor televiziuni partenere, cât şi intervenţii dirijate în mediul online, pentru prezentarea informaţiilor într-un mod trunchiat şi exagerat, având drept scop sensibilizarea peste măsură a opiniei publice, pentru a sprijini tranziţia către o altă soluţie de gestionare a problemei câinilor comunitari,"  conform comunicatului de presă.
În document nu se face nicio referire la faptul că în urma reportajelor difuzate de entitățile de media locale și centrale, Poliția Prahova s-a autosesizat și a deschis un dosar penal pe numele societății care administrează adăpostul de câini de la Câmpina pentru abuz în serviciu. În plus, este știut deja faptul că reprezentanțiii Direcției Sanitar Veterinare au închis adăpostul pentru o perioadă de două săptămâini și au solicitat rezolvarea problemelor grave descoperite aici în urma controalelor efectuate după apariția informațiilor în presă.
 
Primăria Câmpina susține în același document că, din cauza acestui scandal, societatea care administrează adăpostul de câini nu mai poate angaja medici veterinari, aceștia refuzînd să-și ofere serviciile intimidați fiind de ceea ce s-a prezentat în spațiul public.
"Din nefericire, în urma scandalului creat în mass-media şi a presiunilor asociaţiilor pentru protecţia animalelor, operatorul întâmpină mari dificultăţi în găsirea unor medici veterinari care să asigure serviciile medicale ale adăpostului, fiind intimidaţi de acţiunile menţionate mai sus, " se precizează în documentul postat pe site-ul Primăriei Câmpina.
Vă prezentăm mai jos integral comunicatul de presă al Primăriei Câmpina
În urma incidentului apărut la adăpostul de câini aflat sub contract de concesiune către firma SC Alextib Construct SRL, vă aducem la cunoştinţă următoarele:
În anul 2013, în urma unei licitaţii publice, societatea mai sus menţionată a fost declarată câştigătoare a delegării prin concesiune a Serviciului de gestionare a câinilor fără stapân. Din acel moment şi până la data acestui incident au fost realizate mai multe controale ale Primăriei Câmpina şi ale Direcţiei Sanitar Veterinare Prahova, ultimul în data de 14.06.2016, situaţie în care activitatea adăpostului nu a fost suspendată, întrucât îndeplinea condiţiile legale şi s-au dispus doar măsuri de îmbunătaţire a activităţii.  La data incidentului,  adică 27.07.2016, Direcţia Sanitar Veterinară Prahova a dispus suspendarea activităţii Adăpostului pe o perioadă de 14 zile,  impunându-i concesionarului adăpostului,  SC Alextib Construct SRL, un set de măsuri pentru a remedia deficienţele constatate.
În data de 28.07.2016,  Primăria municipiului Câmpina a efectuat un alt control, iar în urma celor constatate a dispus un set de măsuri administrative cu termen de realizare de 7 zile. 
Controlând astăzi, 05.08.2016, modul de îndeplinire a măsurilor impuse, am constatat că SC Alextib Construct SRL lucrează la betonarea aleilor adăpostului, a padocurilor mici, la zugrăvirea clădirilor anexe, la repararea şi confecţionarea de coteţe, la igienizarea incintei adăpostului, dorind să continue activitatea. Din nefericire, în urma scandalului creat în mass-media şi a presiunilor asociaţiilor pentru protecţia animalelor, operatorul întâmpină mari dificultăţi în găsirea unor medici veterinari care să asigure serviciile medicale ale adăpostului, fiind intimidaţi de acţiunile menţionate mai sus.
Primăria municipiului Câmpina îşi rezervă dreptul de a sancţiona prestatorul conform contractului, mergând până la rezilierea acestuia în cazul în care se constată că operatorul nu respectă normele sanitar-veterniare.
Constatăm cu surprindere că reprezentanţii unor asociaţii care se ocupă de protecţia câinilor fără stăpân exercită mari presiuni la adresa operatorului adăpostului şi a Primăriei municipiului Câmpina pentru a rezilia contractul existent, impunând chiar alte soluţii de gestionare a problemei câinilor comunitari de către asociaţiile în discuţie.
În acest sens, se utilizează atât serviciile unor televiziuni partenere, cât şi intervenţii dirijate în mediul online, pentru prezentarea informaţiilor într-un mod trunchiat şi exagerat, având drept scop sensibilizarea peste măsură a opiniei publice, pentru a sprijini tranziţia către o altă soluţie de gestionare a problemei câinilor comunitari. 
Menţionăm că, în perioada în care concesionarul s-a ocupat de această problemă, cea mai mare parte a câinilor comunitari a fost ridicată de pe domeniul public, acesta fiind principalul obiectiv urmărit de către Consiliul Local prin prestarea acestui serviciu de către operator.
Primăria Municipiului Câmpina îşi exprimă regretul pentru incidentul apărut, amendând greşelile operatorului din ultima perioadă şi asigurăm locuitorii oraşului nostru, dar şi iubitorii de animale, că ne obligăm să luăm toate măsurile necesare pentru ca această activitate să decurgă în condiţii normale, atât pentru siguranţa cetăţenilor, cât şi pentru protecţia câinilor comunitari.
 
        PRIMAR,                                              ADMINISTRATOR PUBLIC,
 
      Ing. Horia Laurenţiu TISEANU                                 Ec. Remus BĂDULESCU
 
Tot acest scandal a ieșit la iveală după ce mai mulți iubitori de animale, reprezentanți ai unui ONG  au prezentat în mediul online imagini șocante surprinse în adăpostul de câini comunitari de la Câmpina. Fotografiile prezentatu cadavre de câini în putrefacție și mizeria din padocurile unde erau ținuți câinii. În urma informațiilor au fost declanșate controale din partea DSV Prahova, iar concluziile au fost cât se poate de grave. „La acest adăpost de câini au fost depistate multe nereguli. Nu existau decât 2-3 vase de adăpare şi hrănire a câinilor, insuficiente și care provocau probabil lupte între animale. Condiţiile de igienă erau necorespunzătoare în padocuri, ţarcuri şi în clădirea administrativă. Mulți câini care erau parazitaţi extern şi nu erau trataţi.", conform directorului Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova, Mihai Terecoasă.