gunoi valcanesti

Locuitorii comunei Vâlcănești sunt supărați din cauza înțelegerilor pe care Primăria le-a încheiat cu firma de salubritate care se ocupă de colectarea, transportul și depozitarea gunoiului de pe raza comunei Vâlcănești.

 

Dacă în urmă cu câteva luni gunoiul se colecta săptămânal, de ceva timp mașinile de gunoi trec pe la porțile oamenilor și descarcă tomberoanele, doar miercurea, o dată la două săptămâni. Același lucru se întâmplă și cu pubelele publice puse în satele comunei unde cei la care mașinile de gunoiul nu ajung pot depozita gunoiul.

Marea problemă a apărut atunci când cantitatea deșeurilor a crescut și vremea a început să fie din ce în ce mai călduroasă. Atunci nu numai că resturile au ajuns pe lângă tomberoane și pubele, dar mirosul a început să deranjeze serios trecătorii.

 

„Stau cu gunoiul în curte de o săptămână. Am avut niște lucrări la casă și s-a tot strâns. Mai durează încă o săptămână până când va venit mașina de gunoi. Nu pot decât să îl duc la gârlă, dar și asta e ilegal. Plătesc taxa de salubritate degeaba”, ne-a transmis un cititor din comuna Vâlcănești.

Contactat de reporterii observatorulph.ro, Adrian Manole, primarul localității Vâlcănești, spune că vina nu este în totalitate a firmei de salubritate sau a Primăriei, și oamenii au o mare implicare în situația creată. Contractul cu firma ce asigura serviciile până acum a fost reziliat, și, printr-o încredințare directă o altă firmă a preluat raza comunei Vâlcănești. Taxele sunt mult prea mari încât Primăria să poată asigura ca mașina de gunoi să treacă săptămânal. După o perioadă în care s-a întâmplat acest lucru, ne-am trezit cu facturi restante de 18 500 lei, asta după ce oamenii deja plătiseră taxa lunară. Problema vine din altă parte. Locuitorii, atunci când vin la Primărie să dea o declarație pe propria răspundere cu privire la numărul locuitorilor dintr-o gospodărie, declară mai puțini decât sunt în realitate. Bineînțeles, mulți sunt și plecați, dar oamenii exagerează și în loc de cinci persoane declară doar două. Așa se pierd bani care ar acoperi suma pe care Primăria ar fi putut-o achita pentru ca firma de salubritate să vină mai des. De asemenea, mulți fac abuz de pubelele publice și depozitează aici absolut totul, fără să se gândească că și alții au nevoie de ea. De asemenea, nu există în cadrul Primăriei un angajat care să se ocupe cu igienizarea periodică a domeniului public. Oamenii ar trebui să înțeleagă că nu este nimeni în urma lor care să vină să facă curățenie, și să evite să mai arunce pe jos tot ce le cade în mână.  

Această situație, spune primarul, va fi rezolvată în următoarele luni , atunci când Primăria va putea rezilia contractul cu firma de salubritate ce se ocupă în momentul actual de gunoiul din Vâlcănești. Până atunci locuitorii nu pot decât să găsească alte mijloace de a scăpa de gunoiul în exces, fără ca totuși să încalce legea și limitele bunului simț.