manuale tipografii

Tipografii somează Ministerul Educaţiei să aloce banii pentru manualele şcolare cel târziu până la sfârşitul lunii iulie, avertizând că, în caz contrar, există riscul ca elevii claselor a 11-a şi 12-a să înceapă anul şcolar fără acestea.

 

La sfârşitul lunii iunie, editurile şi tipografiile care se ocupă de tipărirea manualelor şcolare avertizau că această industrie este în pericol şi riscă să ajungă în faliment din cauza preţurilor mici oferite de Ministerul Educaţiei, care nu ţin cont de situaţia reală din piaţă, cerând ajutorul ministerului în reglementarea situaţiei.

Potrivit unei scrisori deschise adresate, în 28 iunie, Ministerului Educaţiei de către Uniunea Editorilor din România, Compania Naţională Imprimeriile Coresi şi Uniunea Sindicatelor Tipografilor din România, tipografiile nu vor mai fi în măsură să tipărească necesarul de manuale.

"Industria de carte şcolară este în pericol. Editurile şi tipografiile partenere în procesul de asigurare a cărţii şcolare sunt în situaţia de a da faliment. În ultimii 100 de ani, principala activitate în perioada verii atât a editurilor, cât şi a tipografiilor, a fost elaborarea manualelor şcolare. De trei ani, Ministerul Educaţiei nu a mai fost în stare să asigure toate manualele şcolare necesare la începutul anului şcolar. Preţurile foarte mici oferite de minister, care nu ţin cont de situaţia reală din piaţă, pun atât editurile cât şi tipografiile în situaţia de a-şi închide porţile. Industria cărţii şcolare depinde, din nefericire, de comenzile Ministrului Educaţiei. Aceste comenzi vin cu întârziere şi la preţuri foarte mici (de exemplu, preţul mediu cu care ministerul plăteşte un manual pentru clasele I-X este de 2,7 lei). În curând, tipografiile nu vor mai fi în măsură să tipărească necesarul de manuale”, se arăta în scrisoare.

 

Reprezentanţii editurilor şi tipografiilor afirmau că a dispărut în totalitate industria românească a hârtiei, după ce s-au închis combinatele din Brăila, Bacău, Călăraşi, Buşteni, Alba, Dej, Constanţa, astfel încât preţurile materialelor tipografice au crescut an de an.

sursa: Mediafax