spital pediatrie ploiesti

Spitalul de Pediatrie Ploiești înregistrează un deficit la capitolul medici, chiar dacă unitatea medicală pune la dispoziție două locuințe de serviciu.

În plină criză de medici, autoritățile locale ploieștene au propus, încă de anul trecut, achiziționarea de apartamente care urmau să fie date spre închiriere celor care ar fi ales să lucreze în spitalele din Ploiești. În acest mod, s-a spus la acea dată, medicii cu domiciliul în alte localități aveau posibilitatea să se angajeze la Ploiești. Pe acest principiu, Spitalul de Pediatrie a primit o locuință din fondul locativ al municipiului, iar alte două apartamente au fost achiziționate de pe piața liberă. Fiecare apartament a fost achiziționat cu aproximativ 35.000 de euro. Apartamentele au destinația de locuințe de serviciu, urmând să fie închiriate contra sumei de 100 de lei, chirie cu mult mai mică față de cele existente pe piața liberă.

„Au fost scoase la concurs mai multe posturi încă de anul trecut. Special, pentru a atrage medicii să lucreze la noi am achiziționat două apartamente, iar unul l-am primit din fondul locativ al municipalității. Apartamentele au destinația de locuințe de serviciu, însă nimeni nu se prezintă la concurs chiar dacă avem această facilitate inclusă. Avem nevoie de un medic la ATI, pentru că în acest moment avem numai un medic cu contract, alți patru fiind angajați prin convenție. Avem, de asemenea, nevoie de un medic oftalmolog, pentru că avem unul singur. Ne dorim să angajăm și un neurolog, în momentul de față fiind unul singur la Centrul de Sănătate Mintală. Bineînțeles, având în vedere specializarea spitalului, avem nevoie de medici pediatri. În ultimul an am reușit să aducem un cardiolog, căruia i-am oferit ca locuință de serviciu un apartament cu două camere pe strada Enăchiță Văcărescu, din fondul locativ al Ploieștiului. Apartamentele achiziționate sunt cu două camere, au îmbunătățiri, astfel încât să nu necesite cheltuieli ulterioare. Cu toate acestea, nimeni nu vine să se angajeze. În momentul în care posturile vacante au fost publicate în Viața Medicală nici măcar nu a sunat cineva să se intereseze de condițiile de angajare, iar posturile au fost scoase la concurs de mai multe ori”, ne-a declarat Cătălin Vișean, managerul Spitalului de Pediatrie Ploiești.

Situația de la Spitalul de Pediatrie nu este singulară. Criza de medici în spitale, la nivel național, ar putea avea o explicație mult mai simplă. Medicii aleg să muncească mai degrabă în mediul privat decât în spitalele de stat, pentru că salariile sunt mult mai mari.

„Ne gândim că în momentul în care condițiile din spital vor fi promovate se vor schimba lucrurile. Noi ne dorim să avem un număr mai mare de medici, dar nu vine nimeni la concurs”, este de părere managerul Spitalului de Pediatrie Ploiești, care susține că, probabil, după ce lucrările de amenajare de la unitatea medicală vor fi gata, probabil, situația se va schimba. În acest moment sunt efectuate lucrări în zona mai multor cabinete aflate la parterul instituției.