somaj

Conform unei statistici furnizate de AJOFM la solicitarea observatorulph.ro, rata șomajului la nivelul județului Prahova este de 4,05%. Cu toate acestea, numărul șomerilor a crescut de patru ori în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.

 

Până în mai 2016, 2072 de persoane au solicitat indemnizație de șomaj, dintre care 895 sunt femei. Până în luna mai a anului trecut, numai 556 persoane  solicitaseră îndemnizația de șomaj, lucru care este destul de îngrijorător. Creșterea foarte mare a numărului șomerilor este cauzată în cea mai mare parte de închiderea a mai multe societăți și disponibilizarea personalului.

Din statistica AJOFM, se pare că principala categorie de vârstă a celor care rămân fără locuri de muncă este de 40-49 de ani. De asemenea, cei care doresc să se angajeze întâmpină o mare piedică: lipsa de calificare. Pentru acest lucru cetățenilor le-au fost puse dispoziție mai multe cursuri de calificare. Cele mai căutate sunt cele de agent de pază, operator introducere-validare date și de referent/ inspector resurse umane.

De asemenea, cei care sunt în căutarea unui loc de muncă sunt interesați cu precădere de posturi ca: inginer, economist, contabil la nivelul județului Prahova iar pentru spațiul Economic European prin rețeaua EURES, solicită în deosebi ca necalificați în agricultură, fabrici orei depozite.

 

Oferta angajatorilor pentru persoanele în căutarea unui loc de muncă este cu precădere în domeniul confecțiilor textile, industrie: manipulanți, lăcătuși, strungari, sudori, lucrători comerciali, asistenți medicali, lucrători în turism.