graffitti ploiesti5

Ionuț Urzeală, un tânăr ploieștean, sătul de mizeria din oraș, s-a gândit să aducă puțină culoare Ploieștiului printr-o idee inedită de înfrumusețare a cartierelor.

 

Intrigat de urâțenia transformatorului de lângă blocul său care era mâzgălit cu mesaje licențioase, Ionuț s-a hotărât să demareze un proiect în prin care să recondiționeze micile clădiri. Astfel, în urmă cu nouă luni a pornit demersurile necesare pentru a obține aprobarea autorităților competente, de a acoperii zidurile transformatoarelor cu mesaje pozitive și desene din graffiti.

După multe demersuri a reușit să obțină aprobarea Primăriei Ploiești și Electrica, proprietarul de drept al instalațiilor. Pe lângă asta, Fundația Comunitară Prahova l-a ajutat cu o sumă de bani necesară pentru cumpărarea sprayurilor. Voluntarii au apărut repede și doi tineri ploieșteni, pasionați de graffitti, au sărit în ajutorul său.

Acum, cei doi studenți, Cristi și Gabi, artiști urbani, desenează zidurile transformatorului din zona Podul Înalt. Tema pentru clădirea de pe strada Perșani este basketul, iar lucrarea ar putea fi terminată în câteva zile, dacă vremea caniculară de afară nu le-ar da artiștilor mari bătăi de cap.

 

Toată acțiunea este desfășurată de cei trei strict din spirit civic, în mod benevol, dorind să aducă orașului o pată de culoare și să dea un exemplu pozitiv celor care vandalizează în mod constant mobilierul urban.

Desenele sunt gândite de ei și conțin mesaje instigatoare la libertatea exprimării, fericire și lucruri  pozitive. Poezia urbană în culori urmează să acopere și alte transformatoare din oraș, totalul lor fiind de 300. Din păcate încă nu există fonduri pentru a le începe și pe altele, dar speră ca pe viitor să apară doritori care să-i ajute.

Graffiti este un termen general referitor la inscripții caligrafiate sau imagini pictate sau gravate pe pereți sau alte suprafețe publice sau private, care nu sunt destinate acestui scop. Când este făcut fără consimțământul proprietarului, constituie vandalism (care este ilegal). Fenomenul graffiti a apărut în România în urmă cu mai mulți ani și poate fi observat de cele mai multe ori pe pereții clădirilor abandonate, pe ziduri, poduri sau alte edificii.

 

Desenele sunt deosebite și de cele mai multe ori caricaturale. Nu este o muncă ușoară iar cei care practică această activitate au în mod clar înclinații artistice. Deși de cele mai multe ori graffiti-ul este ilegal, în ultimii ani tot mai multe persoane s-au arătat interesate de această artă alegând să mascheze urâțenia edificiilor cu astfel de desene.

graffitti-ploiesti

graffitti-ploiesti2

 

graffitti-ploiesti4

graffitti-ploiesti5

graffitti-ploiesti6

graffiti ploiesti

 

Național
  • Vineri, 20 Octombrie 2017
  • De Georgiana Kelemen

Elena Udrea, audiată la DNA

Elena Udrea a sosit vineri, în jurul orei 11:00, la sediul DNA, unde urmează să fie audiată într-un dosar mai vechi legat de Hidroelectrica, dosar de care se ocupa fostul procuror Mihaiela Moraru...