adoptii prahova scadere

În Prahova sunt adoptați anual câteva zeci de copii care pleacă din centre de plasament și își găsesc o nouă familie. Numărul nu este foarte mare în comparație cu alte țări europene având în vede numărul mare de copii abandonați în centrele de plasament.

 

O statistică a Direcției Generale de Asistență socială și Protecția Copilului arată că de la începutul anului numai șase copii și-au găsit o nouă casă. Procedura de adopție este una greoaie și necesită mult timp. O piedică apare și la alegerea copilului de către familia adoptivă. Cei mai mulți doresc să creeze o legătură trainică cu cel pe care îl vor crește restul vieții, de aceea cei mai căutați sunt copii nou-născuți sau cu vârste extrem de fragede pe care viitorii părinți doresc să îl formeze după propriile criterii. Cei șase copii prahoveni adoptați anul acesta a vârste cuprinse între doi și patru ani și se pare că au ajuns la familii care se îngrijesc serios de viitorul lor.

Perioada de evaluare în vederea atestării unei familii în acest scop este de 120 de zile, după care urmează alte etape ale procesului de adopţie, ce durează în medie un an. În momentul de față, DGASPC susține că sunt 73 de familii care doresc să adopte un copil și au fost deja înscrise pe lista de așteptare, și alte 55 ale căror cereri sunt în curs de evaluare. De asemenea,  din dorința de a nu rămâne siguri, 12 persoane care nu au un partener dar care vor un copil pe care să-l crească, au depus cereri în vederea instituirii lor în calitatea de părinte.

 

În Prahova există nouă centre de plasament și un total de de 80 de copii declarați adoptabili cu vârste cuprinse între nouă luni și 17 ani. La împlinirea vârstei majoratului, copiii sunt nevoiți să părăsească astfel de centre și să pornească de unii singuri în viață, cu o minimă susținere din partea statului. Potrivit reprezentanţilor DGASPC Prahova, în cazul celor mai mulţi dintre aceşti copii nu se poate vorbi, însă, despre un abandon. Ei ţin legătura cu familiile naturale, sunt vizitaţi de părinţi sau petrec vacanţele cu ei, dar, din diverse motive, familiile nu locuiesc cu ei: sunt prea sărace să-i întreţină, au probleme de sănătate, nu au locuinţă, sunt plecate din ţară etc. Pentru ca acești copii să poată fi adoptați este nevoie ca părinții firești să își dea acceptul în fața unei instanțe judecătorești.

Cu toate că numărul cererilor de adopție este aproape egal cu numărul copiilor declarați adoptabili, numărul celor care deja și-au găsit familie până la jumătatea acestui an este extrem de mic din cauza birocrației și restricțiilor impuse de către autoritatea competentă. Numărul este cu 20 mai mic decât aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce este un lucru extrem de îngrijorător, având în vedere faptul că mulți micuți sunt cazați în centrele de plasament în așteptarea unei familii.