cnas carduri insarcinata

O viitoare mămică din Prahova trece printr-o situație neplăcută. Problemele ei pleacă de la serviciile Casei de Asigurări de Sănătate, instituție care nu își respectă datoria față de cetățenii care contribuie la bugetul statului.

 

Cardul național de sănătate al unei tinere de 23 de ani, din comuna Lipănești, nu a fost emis, iar din acest motiv a avut numai probleme de când a rămas însărcinată. Ana-Maria este studentă în anul I la un program de masterat al Universității București. De asemenea este și angajată în același oraș, ceea ce din start îi oferă asigurare medicală gratuită.

Cu toate acestea, tânăra nu poate beneficia de servicii  gratuite din cauză că în toate instituțiile medicale îi este cerut cardul de sănătate.

Deși aceasta apare în mod clar ca fiind asigurată și face dovada acestei calități prin adeverințe de salariat și student, cabinetele medicale refuză să îi deconteze consultațiile medicale necesare unei femei însărcinate.

 

Dat fiind faptul că investigațiile de urmărire a sarcinii sunt extrem de costisitoare, tânăra nu poate achita de fiecare dată costurile pe care ar fi trebuit să le acopere statul.

Deși în lege scrie clar că orice persoană care figurează ca asigurată, chiar și în absența cardului de sănătate, beneficiază de servicii medicale gratuite, viitoarea mămică este nevoită să scoată lunar din buzunar câteva sute de lei pentru a putea să-și monitorizeze sarcina. Acest lucru este din vina CAS, care nu a eliberat la timp cardurile de sănătate,dar și a cabinetelor medicale ce nu respectă prevederile legii și refuză să-i facă analize în lipsa acestui card.

Situația nu este singulară. În Prahova sunt zeci de studenți sau persoane angajate, care încă nu au primit cardurile de sănătate și întâmpină dificultăți atunci când merg la medic sau la farmacie.

 

Reporterii observatorulph.ro au discutat cu reprezentații Casei de Asigurări de Sănătate Prahova, care susțin că orice persoană care beneficiază de asigurare medicală se poate folosi în mod gratuit de aceasta, chiar și în lipsa cardului de sănătate.

De asemenea, aceștia susțin că cetățenii vor primi prin poștă cardurile de sănătate, imediat după ce vor fi tipărite de către CNAS.

Aceste nereguli au loc după aproape un an de la intrarea în vigoare a obligativității cardurilor de sănătate, până la această dată existând poate sute de mii de cetățeni fără aceste documente.