cimitir ploiesti oseminte nemti

Operațiunile de exhumare au demarat astăzi în Cimitirul Eroilor din Ploiești.

Timp de o lună, la Cimitirul Eroilor din Ploiești se desfășoară operațiuni de exhumare a osemintelor militarilor germani din cel de-al Doilea Război Mondial.

Este vorba de osemintele a 236 de militari germani, care vor fi transferate la Cimitirul Eternitatea din Iași. Totul se desfășoară în baza unui acord încheiat în 1997.

„Lucrările de exhumare si strămutare a osemintelor, solicitate de Uniunea Populara Germana pentru Ingrijirea Mormintelor de Razboi, se vor desfașura sub supravegherea si cu avizul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, în baza Legii nr. 379/ 2003, privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război și a Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Federale Germania, privind mormintele românesti de război din Republica Federală Germania și mormintele germane de război din România, ratificat prin Legea nr. 170/ 1997”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Baza 2 Logistică din cadrul Garnizoanei Ploiești.

Operațiunile de exhumare au demarat în această dimineață la Ploiești. Trebuie precizat că, în prezent, Cimitirul Eroilor din Ploiești este în administrarea Garnizoanei Ploiești.

„În total este vorba despre 236 de militari germani”, ne-a confirmat Lucian Tănase, ofițerul de presă al Garnizoanei Ploiești.

Despre o astfel de operațiune s-a vorbit în 2004 și la Baba Ana, dar și în alte comune din Prahova, însă singura localitate unde au demarat astfel de operațiuni este municipiul Ploiești.