gaze

Guvernul nu dă semne să renunţe la proiectul de liberalizare a preţului gazelor naturale de la 1 iulie. Aceasta ar putea aduce o scumpire a facturilor pentru consumatorii casnici, care ar putea ajunge să plătească mai mult decât cei non-casnici

 
Consumatorii casnici sunt obligaţi să folosească gaze naturale doar din producţia internă
 
Executivul condus de Dacian Cioloş pare că nu vrea să renunţe la proiectul de libera­lizare a preţului gazelor de la 1 iulie. Ceea ce va duce la o ano­ma­lie, spun specialiştii. Consumatorii casnici vor ajunge să plătească mai mult la facturi decât cei non-casnici, potrivit B1 TV. Asta deoarece românii sunt obligaţi să folosească doar gaze din producţia internă, pe când firmele pot folosi şi gaze din import.
În acest moment gazele din producţia internă, destinate populaţiei, costă 60 de lei fiecare megawatt/oră, iar cele din import pot fi cumpărate şi la 57 de lei. Cu toate acestea, Guvernul nu a anunţat că vrea să renunţe la calendarul de scumpire a gazelor care ar trebui să aducă noi majorări de 10%, de la 1 iulie. ANRE şi producătorii de gaze au cerut suspendarea acestui calendar pentru că scumpirea nu ar mai fi justificată: creşterea a venit la cererea Comisiei europene care spunea că România trebuie să ajungă cu preţul gazelor din producţia internă la cel al resuselor importate.
 
Cu cât ar putea creşte preţul gazelor
 
Potrivit preşedintelui ANRE, Nicolae Havrileţ, creşterea la 66 de lei pe megawatt/ oră ar însemna ca preţul reglementat să devină mai mare decât cel de pe piaţa liberă, care este de circa 63 de lei pe megawatt/oră.
Curtea de Conturi a demonstrat că românii plătesc deja prea mult
Asta în condiţiile în care un raport al Curţii de conturi arăta că deja românii au plătit facturi mai scumpe la gaze cu cel puţin 15% în ultimii ani.
sursa: Curierul Național
UPDATE Cei mai afectați vor fi proprietarii de centrale termice, ale căror facturi pentur prodicerea de apă caldă și agent termic vor crește semnificativ în sezonul rece viitor.