voila

Procurorii Parchetului General au descins ieri la Spitalul de psihiatrie Voila din Câmpina, unde ar fi solicitat mai multe documente legate de studiul clinic coordonat de la Arad de un medic psihiatru.

 

Informația nu a fost confirmată, oficial, de conducerea spitalului prahovean. 

Potrivit procurorilor, producătorii unor medicamente destinate bolnavilor psihic, care aveau nevoie de studii pentru a le implementa pe piaţa internă înainte de a primi aprobarea, ar fi convins nu mai puțin de 50 de medici să folosească pacienții pe post de cobai. 

Rețeaua ar fi fost coordonată  Delia Podea, un reputat medic din Arad.

 

Medicii sunt cercetați pentru  „fapte cu potenţial generator de riscuri în ceea ce priveşte autorizarea intrării pe piaţă a unor medicamente ce afectează negativ starea de sănătate a populaţiei”.

Surse judiciare susțin că Delia Podea a solicitat şi a primit bani de la persoane interesate să figureze cu internări în cadrul Secţiei de Psihiatrie Arad, în vederea întocmirii unor dosare de pensionare. Medicul condiţiona internarea fictivă de participarea la studii clinice pe care acesta le conducea. „În realitate, persoanele nu suferă de afecţiuni psihice, însă în schimbul banilor oferiţi medicului, acesta îi înregistra în evidenţele spitalului, figurând fictiv atât cu internare, cât şi cu tratament. Majoritatea pacienţilor nu rămâneau în spital şi nici nu urmau tratamentul”, susţin procurorii. Surse din cadrul anchetei spun că pentru un astfel de studiu medicii primeau chiar şi 120.000 €.

Potrivit click.ro,  studiile erau efectuate fără consimţământul subiecţilor, „fiind consemnate aspecte necorespunzătoare adevărului referitoare la diagnostic, starea de sănătate a pacienţilor, tratamentul urmat şi efectele acestuia”. Pentru a asigura numărul de pacienţi prevăzut în protocoale, psihiatrul includea în studii şi pacienţi care nu suferă de afecţiunea pentru care era testat medicamentul. În documente mai erau consemnate date false legate de efectuarea de teste ce confirmau eficacitatea tratamentului experimental, chiar şi în situaţia deteriorării grave a stării de sănătate a subiecţilor ca urmare a administrării medicamentelor din studiu.