parapanta salina

Doi romani foarte ambitiosi ne fac cunoscuti in lume, dupa ce au intrat, in Cartea Recordurilor pentru un zbor cu moto-parapanta la 140 de metri sub pamant.

 

Aceste imagini sunt unice in lume! Asta au decis cei de la World Record Academy dupa ce Adrian Buzan si Ionut Rites s-au gandit sa zboare cu motoparapanta pe sub pamant. Si chiar au facut asta in sala Unirea a salinei Slanic-Prahova iar temerarii nostri si-au doborat propriul record mondial stabilit in 2011. Au zburat cateva zeci de minute la o adancime de 208 de metri. Ii cunoastem mai bine la antrenament:

Ionut Rites: "Paramotorul a aparut dintr-un vis, zburam deasupra unor dune, le copiam perfect si niciun alt aparat de zbor nu poate face asta. Pe Adi il cunoasteam de 20 de ani, mi-a pus paramotorul in spate si de atunci practicam sportul asta impreuna.

 

Adi: “Era vantul foarte mare sa zbori cu parapanta si atunci am zis sa mergem sa facem turism. Si am fost acolo sa vizitam iar o eleva de a mea a zis: ma dar nu am putea sa zburam in mina de sare?"

Chiar asa! Insa zborul trebuia pregatit in detaliu pentru ca spatiul din salina era lat de 40 de metri iar anvergura aripilor masoara 16. Asadar nu era loc de nicio eroare de pilotaj. Unde mai pui ca motoarele pe care le tin in spate, cantaresc peste 30 de kg si zboara cu peste 50 de km pe ora.

Ionut: "Cat de nefiresc poate fi ? Cand vorbesti de zbor, te gandesti la inaltimi nu la adancime. Suntem exact la polul opus al lui Felix Baumgartner care a sarit cu parasuta la 40 de mii de metri, noi fiind zburatorii de adancime.

Adi: “E frumusetea fluturelui care zboara intr-un borcan."

Dar de data asta, Adi ne arata frumusetea fluturelui care zboara liber. Sunt turate motoarele, aripile de zbor sunt controlate atent, la fel chingile, si inchizatorile. Suntem gata de decolare. Triciclul cu motor se desprinde de pe iarba moale ca o frunza luata de vant. Privelistea iti taie rasuflarea. Planam usor deasupra zonei insa adrenalina iti accelereaza pulsul la fiecare viraj.

Ionut: “Zborul e un pilon important din viata mea pe care ma sprijin si imi da bucurie zi de zi. Zbor de 25 de ani si nu am reusit sa ma plictisesc."

Cat despre noul record doborat in salina, cei doi parasutisti au o singura problema. Ca sa il poata omologa au nevoie de cateva mii de euro.
sursa: stirileprotv.ro

VIDEO Zborul cu care cei doi sportivi au doborât un record mondial în Salina Slănic