mimiu3

Candidaţii la Primăria şi Consiliul Local Ploieşti, dar şi actuala conducere a primăriei municipiului, sunt ocupaţi în aceste zile să trimită felicitări alegătorilor, unele dintre ele realizate atât de prost încât pot fi uşor confundate cu invitaţiile la nuntă sau botez.

 

Dar trecem peste acest detaliu şi vrem să subliniem că, în ciuda imboldurilor date prin intermediul campaniei “Votanţii locuiesc şi la periferie”, cei înscrişi în cursa electorală nu au părăsit sediile de campanile pentru a lua contact cu realitatea în care îşi duc traiul cei de la care aşteaptă voturi.
Continuăm astăzi prezentarea cartierelor uitate ale Ploieştiului, unde candidaţii nu au pus piciorul până acum.

Cartierul Mimiu

În cartierul Mimiu trăiesc sute de ploieşteni, preponderant de etnie romă. Numărul exact nu se ştie, şi asta pentru că în carele de chirpici se înghesuie zeci de persoane. Unele pleacă, altele vin. Anul trecut, autorităţile au “descoperit”, că cel puţin 300 de familii care locuiesc în cartierul Mimiu, nu au acte de proprietate pe care şi nici pe terenul pe care au construit ilegal cocioabele.

 

Campanie observatorulph.ro: votanții trăiesc și la periferie!

Ba mai mult, sute dintre romi nu au nici acte de identitate. Probabil că asta a fost şi logica pentru care nici un primar de până acum nu a făcut ceva pentru aceşti oameni. Că doar fără buletin nu se poate duce la vot, şi-au spus aleşii. Aşa că pe acolo nu a trecut nici un politician, doar poliţia şi mascaţii trec periodic, în razii şi percheziţii în care îi caută pe hoţii din societăţi comerciale, locuinţe, tâlharii care atacă la drumul mare sau proxeneţii care se ascund uneori în acest cartier.

Reporterii observatorulph.ro au făcut însă ce-ar fi de bun simţ să facă aleşii noştri. Au mers, au fotografiat şi au stat de vorbă cu câţiva locuitori. Imaginea este identică cu cea din secolul XIX, când practice a luat fiinţă acest cartier. Grecul Dimitrache Mimis, administratorul, pe atunci, a unui abator în bariera Bucov, un abil neguţător, dar şi un om pentru care banii valorau mai mult decât orice, a văzut în zonă o oportunitate de căpătuială. Din averea agonisită destul de dubios, spun cronicarii vremii, grecul a cumpărat terenuri în sudul oraşului, dincolo de calea ferată, cunoscute în epocă sub numele de „Câmpul lui Mimis“. Spre sfârşitul anului 1868, locuitorii satului ţigănesc Rudu au fost strămutaţi pe moşia lui Dimitrache Mimis.

 

Ei bine, dacă atunci nu exista apă curentă, canalizare sau asfalt, culmea este că la aproape 150 de ani, nimic nu s-a schimbat. Uliţele pline de găuri în care bălteşte apa după ploaie, sau de pe care se ridică nori de praf când trece o căruţă, nu au beneficiat nici măcar de o pietruire, de-a lungul vremii. Despre canalizare nici nu poate fi vorba, iar majoritatea caselor nu au apă curentă şi nici electricitate. În schimb mizeria, mormanele de gunoi, sunt omniprezente. “Suntem noi ţigani, dar ar trebui să se uite cineva şi la noi. Copii merg prin noroi, nu avem apă cu ce să-I spălăm, nu avem nimic. Iar oameni de aştia de la primărie, n-am văzut pe aici. Anul trecut ziceau că ne fac şi nouă acte...să fim legali, dar...nimic. Poate că ar fi vrut în schimb să-I votăm”, ne-a povestit una dintre locuitoarele cartierului Mimiu.

Nu doar imaginea dezolantă a cocioabelor din chirpici, fără garduri, a străzilor fără asfalt şi a oamenilor care nu au nici un fel de venit au făcut din Cartierul Mimiu o mahala rău famată. Pentru că trăiesc de azi pe mâine, din alocaţia copiilor, sau din mila unor organizaţii umanitare care le mai aduce de mâncare, mulţi dintre romi s-au apucat de infracţiuni. Asta explică raziile dese ale mascaţilor care caută în locuinţele insalubre hoţi şi mărfuri furate. Iar faima este una veche. Conform înscrisurilor vremii, Rafinăria Astra reclamă, în august 1919, că locuitorii din vecinătate, adică din cartierul Mimiu, sapă gropi din care extrag rămăşiţele petroliere ce se scurg în pământ. Iar obiceiul s-a păstrat până acum câţiva ani.


Deşi par condamnaţi să se zbată în sărăcie, mizerie şi ignoranţă, locuitorii cartierului Mimiu ar merita o vizită măcar a candidaţilor înscrişi în cursa alectorală. Asta fără să mai amintim şi de reprezentanţii primăriei. Poate aşa, luând contact cu realitatea crudă, politicienii noştrii s-ar trezi, ar căuta soluţii reale, şi poate ar putea atunci să-I privească în ochi pe ploieştenii cărora le cer votul.
GALERIE FOTO Spărăcie lucie în Mimiu, cartierul uitat de autorități

mimiu5

 

mimiu4

mimiu2

mimiu1