afis

Ploieștenii care locuiesc în blocuri reabilitate termic, ale căror apartamente sunt dotate de geamuri termopane, trebuie să-și monteze detectoare de gaze.

 

Potrivit anunțului alăturat, postat de o asociație de proprietari, montarea aparatelor ar costa câte 300 de lei de apartament!

Reprezentantii ANRE au explicat pentru Ziare.com de ce sunt necesare aceste aparate.

"Instalatiile de utilizare a gazelor naturale sunt, conform prevederilor legale in vigoare, proprietatea consumatorilor, iar montarea acestor dispozitive in cadrul instalatiilor de utilizare este necesara pentru a se asigura exploatarea acestora in conditii de siguranta, protejarea vietilor omenesti si evitarea unor evenimente nefericite", ne-a transmis ANRE.

 

Insa din ce e formata instalatia de utilizare a gazelor naturale? Ea este cuprinsa din ansamblul de conducte, aparate si accesorii, inclusiv focarul si cosul de evacuare a gazelor de ardere, situat dupa statia/postul de reglare a presiunii si masurare a debitului, dupa caz, cu exceptia aparatului de masurare a debitului care face parte din sistemul de distributie.

Bun, bun... Dar suntem obligati sa montam detectoare de gaze sau nu?

Detectoarele de gaze se pot dovedi a fi utile, insa nu toata lumea e nevoita sa le monteze.

 

Potrivit ANRE, aparatele sunt obligatorii doar in situatia in care "conditiile tehnice nu mai corespund cu documentatia tehnica avizata in baza carora au fost realizate operatiunile de receptie tehnica si punere in functiune a instalatiei de utilizare a gazelor naturale".

Altfel spus, "daca instalatia de utilizare corespunde cu conditiile tehnice incidente la momentul punerii in functiune, respectiv tamplaria ferestrelor, suprafetele vitrate, delimitarea incaperilor si grilele de ventilare au aceleasi caracteristici, atunci nu se impune montarea detectoarelor automate de gaze naturale".

Insa situatia se schimba in momentul in care au fost facute modificari la structura initiala a imobilului (adica in momentul in care conditiile tehnice nu mai sunt aceleasi, dupa cum s-au exprimat cei de la ANRE), iar aici intra si montarea ferestrelor de tip termopan.

 

Abia atunci apare obligativitatea de a monta detectoarele automate de gaze, potrivit Ordinului ANRE nr. 5/2009, cu modificarile si completarile ulterioare. Iata prevederile mentionate la punctul 8.3, aliniatul (2):

"Pentru cazul in care geamurile au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de constructie speciala (securizat, tip termopan etc.) este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel putin 2% metan (CH4) in aer, care actioneaza asupra robinetului de inchidere (electroventil) a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazosi".

Ce concluzii tragem

Montarea unui detector de gaze e obligatorie atunci cand se aduc unele modificari imobilului, inclusiv montarea geamurilor termopan, deci este si cazul reabilitarii blocurilor, iar obligatia este valabila si in cazul geamurilor cu o grosime mai mare de 4 mm.

Citește articolul integral pe ziare.com

 

Social
  • Miercuri, 18 Octombrie 2017
  • De Mihai Popescu

Toamna schimbă foaia. Prognoza meteo

Vremea neobișnuit de caldă din ultima perioadă va continua până duminică, temperaturile maxime înregistrate la Ploiești variind între 23 și 26 de grade. Începnd de săptămâna viitoare temperaturile...