studii strainatate diploma echivalareDacă ai studii în străinătate şi vrei să ţi le echivalezi în România îţi trebuie timp şi răbdare. Procedurile Centrului Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor îi aduc la disperare pe cei care ajung aici cu solicitările. Zeci de studenţi străini, descurajaţi de regulile greoaie, renunţă să îşi continue studiile la noi. De aceea, Universitatea din Bucureşti şi cea din Timişoara au propus Ministerului Educaţiei să accepte echivalarea documentelor direct între instituţiile de învăţământ. Nu au avut succes.

 

Lison Merville, absolventă de studii superioare la Paris, este masterandă la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti. Anul trecut a fost la un pas să se declare învinsă în lupta pentru echivalarea diplomelor.

Lison Merville, masterandă Facultatea de Ştiinţe Politice: „Am început să pregătesc dosarul în luna iunie, cu toate actele, şi a trebuit să-mi recunoască diploma de bacalaureat. Nu-mi închipuiam să fie atât de dificil. Am trimis actele la începutul lui iulie şi am aşteptat un răspuns care presupunea să vină în 30 de zile.”

Pentru că risca să rateze admiterea din iulie, a încercat să obţină lămuriri.

 

Lison Merville, masterandă Facultatea de Ştiinţe Politice: „Am început să sun, să trimit email-uri la Centrul de recunoaştere, dar nimeni nu răspundea niciodată. Am încercat şi în româneşte, pentru că aveam un prieten român în Franţa.”

Sesiunea de vară s-a terminat fără să se poată înscrie. Nu s-a dat bătută şi a cerut direct ajutorul conducerii Facultăţii de Ştiinţe Politice. La 1 septembrie reuşea să obţină actele. Alţii nu au fost însă la fel de norocoşi.

Ionela Băluţă, decan Facultatea de Ştiinte Politice, Universitatea din București: „Foarte mulți candidați din UE, în ultimii 2-3 ani. Au renunțat, nu au înțeles toate actele care li se cereau. Din păcate ne-am pierdut mulți posibili viitori studenți din cauza acestui proces greoi, neînteles de echivalare, care nu e gestionat de universitate, ci de acest centru din minister.”

 

De altfel, Universitatea din Bucureşti, acum sprijinită şi de cea din Timişoara, solicită dreptul de a recunoaşte direct diplomele obţinute în străinătate.

Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti: „Consiliul acesta care face această activitate de echivalare are un regulament, în aşa fel încât rezultatul se obţine foarte greu, procedurile sunt extrem de complicate, aplicarea lor nu este întotdeauna foarte transparentă.”

Probleme similare au şi profesorii români.

 

Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti: „Am cazuri concrete de colegi ai noștri care nu au putut să-și echivaleze certificate de abilitare obținute în Germania, fapt pentru care au trebuit să treacă din nou prin procesul de abilitare din România.”

Sursa: Digi24