reteta familie

Medicii de familie nu vor elibera rețete și nici trimiteri la analize astăzi și luni, 4 aprilie, în semn de protest fața problemele în relația cu CNAS.

 

Comunicatul medicilor de familie din Prahova:

Medicii de familie din Judetul Prahova, membri ai Societatii de Medicina Generala / Medicina de Familie Prahova si Patronatului Medicilor de Familie Prahova, au decis in unanimitate, in sedinta comuna din 31.03.2016, sustinerea protestului national din sanatate stabilit prin Sedinta de Senat, respectiv Adunarea Generala a ambelor organizatii de la nivel national din 25-26.03.2016, ce au avut loc la Bucuresti.

          Medicii de familie s-au alaturat acestor proteste incepand cu 21.03.2016 prin greva japoneza, continuand pe 24.03.2016 cu pichetarea Ministerului Sanatatii si depunerea la Casele Judetene de Asigurari de Sanatate a unei petitii in care se precizau urmatoarele:

  1. Ingradirea accesibilitatii pacientilor la servicii medicale prin deficiente multiple ale sistemului informatic al CNAS; neplata serviciilor medicale sau imputari nejustificate in sectorul medicinei de familie datorate multiplelor erori ale SIUI-ului;
  2. Disfuntionalitati si birocratie excesiva precum si suprasarcini administrative si restrictionari economice in activitatea medicilor de familie;
  3. Finantare deficitara a intregului sistem si mai ales prin noul contract al medicilor de familie care solicita cresterea cu 25% a veniturilor la fel ca in restul sistemului sanitar din sectorul public;
  4. Lipsa de receptivitate a decidentilor la argumentele si propunerile reprezentantilor medicilor de familie, precum si neacordarea dreptului de negociere a acestora privind legislatia specifica activitatii lor;
  5. Impunerea unui contract injositor care va genera distrugerea cabinetelor medicale individuale alaturi de noile conditii impuse prin intrarea in vigoare a noului cod fiscal.

 

Medicii de familie au decis continuarea protestelor in zilele de 01.04.2016 si 04.04.2016 care cuprind:

-          prezenta in cabinete in programul fiecarui medic si consultarea pacientilor fara a elibera documente in contract cu CAS (retete si bilete de trimitere);

-          nesemnarea in aceste zile a actelor aditionale de prelungire a contractului 2014-2015 care a expirat pe 31.03.2016.

 

Din respect pentru pacientii nostri care cunosc dificultatile cu care ne confruntam vom sta in cabinete si vom acorda consultatii pro-bono.

Desi contractul 2016-2017 a fost prorogat pana la 01.07.2016 el nu a fost inca modificat si este de neacceptat. Asa cum am anuntat intr-un comunicat de presa anterior, medicii de familie nu vor semna acel contract.

Pe toata aceasta perioada de amanare a noului contract pentru 3 luni, medicii de familie vor organiza diferite forme de protest pentru a constientiza decidentii ca nu mai putem accepta conditiile in care ne desfasuram activitatea si ca trebuie sa se aseze la masa de negocieri alaturi de profesionistii din sanatate. Suntem constienti ca schimbarile pe care le propunem reprezinta modificari legislative si financiare dar suntem deshisi la discutii pentru a putea intra in normalitate.

 

Alaturi de noi in acest demers este si Colegiul Medicilor din Romania, care in cadrul Adunarii Generale din 24.03.2016 a facut o declaratie publica in acest sens, precum si alte asociatii nationale ale medicilor – Hipocrate, Alianta Medicilor, Promedica.