robineti termostatati

Puteți face economii folosind robineții termostatați ? Răspunsul specialiștilor în energie termică.

 

Stabilirea temperaturii dorite în cameră se face folosind reperele indicate pe capătul termostatat.  Aceste repere sunt, în general, gradate de la 1 (cel mai puțin cald) până la 5 (cel mai cald), sau direct în grade Celsius. Când temperatura ambientă scade, mecanismul se comprimă, pentru a crește debitul de apă caldă din radiator.

Când temperatura ambientă crește, se dilată și diminuează fluxul de apă caldă din calorifer. Robinetul termostatat permite stabilirea unei temperaturi ambientale dorite și produce economii dacă este folosit în mod corect. Robinetul se va închide în mod automat când temperatura dorită este atinsă sau dacă există aport de căldură din orice altă sursă exterioară (soarele care intră pe fereastră, șemineu, etc).

 

În sens invers, dacă uităm să închidem manual robinetul când deschidem fereastra, temperatura o să scadă, iar radiatorul va începe să funcționeze la capacitate maximă, cauzând o risipă de căldură.  Să ne amintim că  +/- 1 °C a temperaturii din casă reprezintă o evoluție a consumului de căldură de  +/- 7 %.