factura intretinere

Locuiești la bloc? Observatorulph.ro vă prezintă câteva modalități de a reduce consumurile de energie și valorile facturilor de utilități.

 

Știați că sectorul clădirilor reprezintă 40% din consumul total de energie din România? Media este aceeași în Europa. 2/3 din consum este destinat încălzirii și răcirii camerelor și restul pentru celelalte activități casnice.

În urma analizelor făcute de experți în domeniu, s-a constat că pierderile de energie sunt de 25% prin acoperiș, 35% prin pereți, 10% prin ferestre, 15% prin podea. Uniunea Europeană consideră eficiența energetică o prioritate și a lansat programe naționale al căror scop este de a reduce consumurile de energie, emisiile de gaze cu efect de seră și de a avea clădiri care consumă inteligent. Primul pas spre atingerea scopului este modernizarea energetică a clădirilor .

Elementele vizate pentru anvelopare sunt : pereții, acoperișul, subsolul. De asemenea, pentru a face economii în mod corect, este necesară și modernizarea instalațiilor interioare de distribuție a energiei termice. O izolare corectă exterioară și interioară înseamnă reducerea consumurilor și a costurilor.

 

Iată câteva modalități de a face economii de consum în locuințele dumneavoastră:

Montați-vă robineți termostatați. Reglați termostatul la o temperatură mai scăzută pe timp de noapte sau ziua, când nu este nimeni acasă. Acest lucru vă va permite să alegeți o temperatură confortabilă, dar și să faceți o economie de consum de 10 până la 15%.

Nu acoperiți caloriferele cu perdele sau piese de mobilier pentru a permite căldurii să ajungă la dumneavoastră.

 

Alegeți fereste cu tâmplărie din aluminiu. Rezultatul este o economie de energie de 10%, dar și o mai bună calitate a vieții prin efectul izolării zgomotului. Alegeți electrocasnice de clasă energetică A, care au cel mai scăzut consum.

Alegeți să aprindeți lumina numai în camera sau partea de cameră în care aveți nevoie. Este mai economic să aveți mai multe surse de lumină de capacitate mică decât o singură sursă de mare capacitate.

Alegeți întrerupătoarele cu reglaj continuu al intensității pentru a face economii de până la 30%. 8. Să vă încălziți de la aragaz vă afectează siguranța și sănătatea? Această modalitate de încălzire nu asigură temperatură minimă constantă de 18°C. Păstrarea acestei valori constante este necesară pentru structura de rezistență a clădirilor. Încălzirea neuniformă facilitează apariția igrasiei și mucegaiului. Acestea afectează structura de rezistență, reparațiile fiind costisitoare și dificil de realizat.

 

Degradarea clădirilor nu este singura consecință negativă. Acest fel de a vă încălzi afectează sănătatea. Persoanele care îl folosesc se pot îmbolnăvi de congestii pulmonare, gripe, astm, intoxicație cu gaz. Sistemele centralizate de încălzire vă dau posibilitatea de a alege o temperatură confortabilă și de a vă ține sub control costurile prin robineții termostatați și soluția tehnică a distribuției orizontale (detalii aici)