avalansa bucegi

Cel puțin șapte avalașe au avut loc în această dimineșă în Masivul Bucegi. Stratul proaspăt de zăpadă face ca traseele se devină instabile iar riscul de producere a unei avalanșe serioase să fie extrem ridicat. Autoritățiile avertizează turiștii să nu se avânte pe munte și să aștepte stabilizerea vremii și bătătorirea stratului de zăpadă pentru ca pericolul să dispară complet.

 

Ninsoarea din ultimele șapte zile a făcut ca stratul de zăpadă să ajungă la un metru.

„De dimineaţă până acum, s-au produs şapte avalanşe, pe traseul Jepii Mici. Au fost una după alta. De altfel, pe toate văile din masivul Bucegi, zăpada o ia la vale. Şi pe Jepii Mari, de exemplu. Din fericire, nu era nimeni pe traseu” a declarat petru Mediafax Gheorghe Haiduc, şeful Salvamont Buşteni.

Dacă aveți de gând să mergeți în acest weekend la ski pe Valea Prahovei, ar trebui să vă mai gândit o dată, deoarece toate traseele ce leagă stațiunea Bușteni de Platoul Bucegilor sunt închise.

 

Avalanșele sunt cele mai frecvente accidente care implică răniți în zona montană. Iată câteva sfaturi în cazul în care sunteți surprinși de o avalanșă:  

  1. Purtaţi un dispozitiv care vă va permite să fiţi salvat   
  2. Încercaţi să staţi cât mai sus- este important să încerci să „înoţi” spre partea superioară a avalanşei pentru a nu risca să fi prins sub ea.
  3. Rămâneţi cu o mână ridicată
  4. Scuipaţi - în funcţie de gravitaţie vă puteţi da seama în ce direcţie trebuie să săpaţi pentru a ieşi de sub zăpadă.
  5. Păstraţi-vă calmul