pastecatolic

Credincioșii catolici sărbătoresc în această duminică, Paștile, cea mai importantă sărbătoare atât pentru ortodocși, cât și pentru catolici. În acest an Paștele catolic este sărbătorit pe 27 martie iar cel ortodox la mai bine de o lună diferență, pe 1 mai.

 

Diferența se datorează faptului că la “nivelul ortodoxiei  nu există un consens în ceea ce priveşte folosirea calendarului. Şi atunci o parte dintre cărţile ortodoxe, printre care Grecia, România, Bulgaria au trecut la calendarul gregorian pe când în ţările slave - precum Rusia, respectiv în Patriarhia Constantinopolul şi Patriarhia Ierusalimului, în special - păstrează calendarul iulian. Şi atunci ca să existe un consens s-a hotărât ca Paştele să fie întotdeauna calculat după calendarul iulian. Pornim din start la o altă grilă de calcul care are diferenţele ei. Ştim foarte bine că în Răsărit e alta data în care e calculat echinocţiul de primăvară, după care e raportată şi data Paştilor, decât în Apus. Plus că e şi această diferenţă de 13 zile între cele două calendare care se adaugă la schema de calcul în aşa încât poate să dea distanţe foarte mari cum e  acum sau alteori să fie sărbătorită odată. ” relatează un preot clujean.

Oamenii calculează dată pe care pică Paștele după o decizie luată de primul sinod ecumenic, anume prima duminică de după prima lună plină după echiocțiul de primavară.

Cu toate aceste diferențe, nu există nicio deosebire din punct de vedere calitativ, spun preoții. Paștele este atunci când este serbat de oameni și deși interpretarea datelor diferă, importanța fiecărei zile rămâne aceeași atât pentru catolici cât și pentru ortodocși.

 

Citește mai mult: http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/ce-diferenta-este-fapt-pastele-catolic-ortodox-musulmanii-intreaba-adesea-iisus-avem-1_56f5757b5ab6550cb839fa55/index.html

Sursa: adevarul.ro