Ploieștiul se poate mândri cu numeroase valori ale patrimoniului național. Se știe că Prahova este una dintre cele mai bogate județe din țară din punctul de vedere al istoriei și al culturii. În muzeele prahovene se regăsesc opere de artă ce au trecut sfidător peste vremuri grele.

 

monoxila2Muzeul de Istorie și Arheologie din Ploiești este un exemplu concret de întoarcere în timp. Aici se regăsesc piese ce datează încă din secolele XIV-XV care se păstrează în stare aproape impecabilă. O piesă cu care muzeul se mândrește este o rochie de jupâniță ce datează din secolele XVII - XVIII cusută cu fir de aur și argint. Rochia este originară din Muntenia și era purtată numai la ocazii speciale. Reprezentații muzeului se laudă cu informații prețioase despre viața oamenilor din veacurile trecute. Se știe despre aceste articole vestimentare că erau foarte rare și că numai cei foarte înstăriți le puteau achiziționa. Procesul de realizare al unei astfel de rochii era foarte costisitor, dura foarte mult și singurele ce puteau creea așa ceva erau călugărițele de la mănsătirile prahovene.

O altă colecție cu care muzeul se mândrește este cea de scrieri antice. Aici se regăsesc cărți realizate manual, în jurul anilor 1640.

Piesa de rezistență a muzeului de istorie este totuși Monoxila. Ea reprezintă o barca de lemn formată dintr-un singur buștean de stejar. Importanța sa este direct proporțională cu dimensiunile pe care la are. Lungimea bărcii este de 10,05 metrii și se crede că datează din secolul al XV-lea. Se știe că barca era folosită pentru transportul de marfă și oameni, asigurând legătura pe calea apei dintre localitățle de pe Valea Teleajenului și târgul domnesc de la Gheghița. Dimensiunile sale impresionate și starea foarte bună de conservare îi conferă unicitate în țară.

 

Valoarea pieselor obiectelor din Muzeul de Istorie din Ploiești nu poate fi apeciată în bani însă unicitatea și vechimea lor le conferă o mare valoare istorică și culturală.

Un alt muzeu cu care Ploieștiul se poate mândri este Muzeul de Artă Ploiești unde se regăsesc opere extrem de valoroase atât din punct de vedere cultural cât și din punctul de vedere al importanței pe cronologia timpului. Pe lânga arhitecura impresionantă a clădirii ce găzduiește Muzeul de Artă aici se pot vizita opere ale celebrilor pictori Nicoale Grigorescu sau Ștefan Luchian. Tablouri precum Cap de Țărancă sau Marină fac de fiecare dată ca vizitatorii să revină la muzeu. Pe lângă inestimabilele tablouri, aici se regăsesc de asemenea și colecții de sculptură sau gravură ce completează lista de valori culturale ale Muzeului de Artă.

Prahova este bogată în elemente arheologice, culturale sau artistice. Pe lângă cele două menționate mai sus se mai pot vizita muzee prahovene precum Muzeul Ceasului, Muzeul Petrolului, Muzeul Nicolae Grigorescu- Câmpina, Muzeul Julia Hașdeu-Câmpina și altele.monoxila2