repartitoare

Potrivit Legii nr. 121/2014 privind eficiența energetică, până la sfârșitul anului 2016, toate apartamentele racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică trebuie să aibă montate contoare pentru căldură.

 

În textul legii respective se arată că „in imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizata cu energie termica este obligatorie montarea repartitoarelor individuale de costuri pe toate corpurile de încălzire din fiecare unitate imobiliară în parte, până la 31 decembrie„.

În Prahova, alternativa la montarea repartitoarelor de căldură, care au provocat un scandal uriaș în interiorul asociațiilor de proprietari, o reprezintă solutia contorizarii individuale cu distribuția pe orizontală a sistemului de termoficare/a agentului termic.

 

Din punct de vedere tehnic,  această soluție presupune ca toate instalațiile de distribuție de apa calda si caldura din interiorul blocului sa fie inlocuite cu conducte ”pe orizontala”.

De exemplu, pentru un bloc cu apartamente doar de 2 camere, in loc de a avea un total de 36 de coloane verticale in bloc, vor exista doar 4 pe casa scarii.

Avantajele pentru ploieștenii care opteaza pentru aceasta solutie sunt:

- contoare individuale instalate langa usa de intrare in fiecare apartament, care inregistreaza gigacaloriile consumate si permit sistarea furnizarii de energie termica doar catre clientii rau-platnici;

- apa calda permanent si la temperatura dorita la robinet;

- pornirea/oprirea caldurii fara ca locatarii sa depinda de asociatie sau de vecini, odata ce sezonul de incalzire a fost demarat in mod oficial;

- reglarea temperaturii in functie de confortul dorit si de puterea financiara.

Am întrebat operatorul de termoficare din Ploiești care sunt costurile pentru un astfel de proiect.  Acestea variază în funcție de numărul de etaje. Astfel, pentru un bloc cu 4 etaje, proprietarul unui apartament cu 2 camere va plăti 4200 Ron, iar cel al unui apartament cu 3 camere aproximativ 4800 Ron. Pentru un bloc cu 10 etaje, costurile scad, după cu urmează: la un apartament cu 2 camere: 4100 Ron, la cel cu 3 camere: 4750 Ron.

"Pentru a beneficia de o astfel de investiție, asociațiile de proprietari trebuie să depună la sediul din Ploiești al Veolia Energie Prahova următoarele documente: solicitare scrisă din partea Asociației de Proprietari pentru oferta personalizata ; acordul tuturor proprietarilor exprimat prin Hotărâre a Adunării Generale privind  modificarea sistemului de distribuție verticală cu  distribuție orizontală. Odată ce oferta detaliată este acceptată de clienții noștri, se încheie contractul pentru realizarea lucrărilor" se arată în mesajul transmis redacției noastre de reprezentanții operatorului de termoficare.