prima zi anti fumat

Începând de astăzi a intrat în vigoare legea conform căreia fumatul în spații închise este interzis. Patronii localurilor din Ploiești au interpretat în mod diferit data de la care se interzice fumatul. În timp ce unii au considerat că abia de la ora 24:00 va intra în vigoare legea și au lăsat oamenii să fumeze în incintă, alții sunt de părere că astăzi este prima zi anti-fumat.

 

Acest lucru nu pare a fi împiedicat oamenii să frecventeze în continuare localurile preferate. Cele în care fumatul este încă permis erau, astăzi, la fel de populate ca și cele în care fumatul era interzis. Cei mai mulți au considerat că este necesară imediata aplicare a legii, de frica unei amenzi. Acolo unde patronii pun la îndoială data intrării în vigoare a legii anti-fumat, s-a considerat că fumatul este permis pentru încă câteva ore și că autoritățile nu au ce să le facă atât timp cât sunt în limitele legii.

Legea fumatului afectează în mod diferit localurile din Ploiești. Cei mai afectați sunt cei care au cafenelele sau restaurantele în incinta unui mall. Clienții acestora nu au alternativa de a ieși afară pentru a fuma și trebuie să își stăpânească viciul până la ieșirea din clădire. Managerii acestor localuri s-au resemnat și speră doar că nu își vor pierde clientela din cauza noii legi. Cei mai norocoși dețin baruri cu ieșire directă în aer liber. Singura soluție disponibilă pentru ei a fost monarea a câteva scrumiere la intare în local. Astfel, clienții pot ieși afară să fumeze sau pot să se oprească la ieșirea din local.

Pe alții legea nu îi afectează atât de mult. Este vorba de cei care dețin și o terasă aferentă localului. Deși vremea de afară nu permite deschirea oficială a teraselor care funcționează pe timp de vară, administratorii susțin că vor scoate câteva mese la care clienții pot merge să fumeze. De asemenea, terasele vor fi deschise mai devreme la majoritatea localurilor, conducerea mizând pe faptul că acest lucru îi va atrage pe clienții care preferă să fumeze decât să stea înăutru la căldură.

 

Cei mai supărați sunt cei care de-a lungul timpului au investit bani grei pentru realizarea unor spații dedicate exclusiv nefumătorilor. „Am băgat 10.000 de euro în sistemul de eliminare al fumului din spațiul pentru nefumători. A funcționat până acum și am avut mulți clienți. Dar acum, cu noua lege, cine îmi dă mie investiția inapoi? Acolo nu intră deloc fum indiferent cât de mult se fumează în restul localului. Pentru ce? Pentru ca acum să plătesc din buzunar confortul pe care l-am asigurat nefumătorilor. Este discrminare clară”, povestește administratorul unui local din centrul Ploieștiului.

Fumătorii sunt de asemenea supărați. ”Trebuie să stau să îngheț aici afară când puteam foarte bine să fumez o tigară la cafeaua pe care o am înăutru, pe masă“, susține unul din fumătorii care astăzi s-au conformat cu noua lege. Singurul lucru pe care îl pot face fumătorii este ori să se abțină, ori să folosească mijloacele pe care le-au pus la dispoziției patronii localurilor.

Legea fumatului a fost publicată în Monitorul Oficial la data de 1 februarie 2016 și a intrat în vigoare pe 16 martie 2016.