olimpiada religie

Părintele unui elev care a participat la faza judeteana a Olimpiadei de Religie Ortodoxa, organizata la Scoala Gimnaziala ,, Grigore Moisil “din Ploiesti acuză fraudarea examenului. Observatorulph.ro a solcitat un  punct de vedere Inspectoratului Școlar Prahova.

 

Scrisoarea cititorului

         Stimata redactie,

Subsemnata dr. Ioana Popa, mama elevului Petru Popa, din clasa a VII-a D, Scoala Gimnaziala ,, Grigore Moisil“ Ploiesti, doresc sa va aduc la cunostinta urmatoarele :

 

          In data de 05.03.2016, elevul Petru Popa a participat la faza judeteana a Olimpiadei de Religie Ortodoxa, organizata la Scoala Gimnaziala ,, Grigore Moisil “ Ploiesti, scoala al carei elev este. In seara zilei de 05.03.2016, am aflat telefonic  rezultatul obtinut de copilul meu la olimpiada, fiind contactata de doamna profesor Laura Radu, director adjunct al scolii in care s-a sustinut olimpiada si totodata profesoara de relgie a copilului meu. Aceasta m-a felicitat, spunandu-mi ca Petru a realizat o lucrare de exceptie, dar ,, a ratat nationala din cauza scrisului“ (in baremul de corectare nu se precizeaza nimic referitor la punctarea , respectiv depunctarea caligrafiei) . Am aflat totodata ca a obtinut nota 9,75 ocupand pozitia a doua, dar insasi doamna inspector de religie, Rodica Sendroiu a constatat ca ar fi meritat mai mult, dar nu s-a mai putut modifica nimic, dat fiind ca evaluatorii nu mai erau prezenti.

          Luni, 07.03.2016, m-am prezentat la scoala in care a avut loc olimpiada, unde doamna profesoara Lura Radu mi-a comunicat ca, intr-adevar, lucrarea lui Petru este superioara din punct de vedere al continutului lucrarii care s-a calificat la faza nationala cu nota 10 si ca el este cel care merita pe deplin sa mearga la faza nationala, motiv pentru care am depus o contestatie (nr.448/07.03.2016), dupa ce am aflat ca doar pana la ora 14:00 a acelei zile se puteau face contestatii. Data si ora pana la care se puteau depune contestatiile fusesera afisate(am aflat ulterior), impreuna cu rezultatele preliminare ale concursului, pe site-ul ISJ Prahova, in zona Ariilor curriculare, nicidecum la loc vizibil si usor accesibil. In urma contestatiei, lucrarea a fost reevaluata luni, 07.03.2016, si din nou marti, 08.03.2016, dupa care am fost informata, tot telefonic, ca Petru a obtinut nota 9,80, fiind depunctat deoarece la subiectul al III-lea, unde se cere sa  elaboreze o compunere de doua pagini, in care sa  descrie rolul Sfintei Liturghii in viata crestinilor, el a amintit doar despre acest lucru, pe cand in lucrarea care a primit nota 10 s-a insistat mult mai mult pe aceasta descriere. Desigur, nu sunt in masura sa imi exprim parerea cu privire la continutul lucrarii, dar copilul, meu care stie foarte bine ce a scris in lucrare, spune ca, atat timp cat a scris ca Sfanta Liturghie este ,,Taina Tainelor”, ca in timpul ei Hristos se jertfeste in mod nevazut, ca Sfanta Liturghie este intalnirea cu Hristos si reactualizarea vietii Acestuia, si ca fara de aceasta slujba Biserica nu poate rezista, iar credinta noastra stramoseasca nu se poate duce mai departe, considera ca aceste aspecte insele reprezinta o descriere a rolului Sfintei Liturghii in viata crestinilor.

          In tot acest timp, am incercat sa gasesc pe site-ul ISJ Prahova postarea rezultatelor de la aceasta olimpiada. Am reusit aceasta abia joi, 10.03.2016, cand, spre surprinderea mea, am constatat ca in listele cu rezultatele initiale, postate in data de 05.03.2016 pe site-ul ISJPH, elevul Petru Popa figureaza ABSENT!

 

          In sfarsit, in listele cu rezultatele finale postate pe site-ul ISJPH in data de 10.03.2016, Petru Popa apare la pozitia nr.4, cu nota 9,80 (pana atunci ,,fusese absent”, desi la lucrarea lui se facuse o contestatie ?!?!?!).

          Mentionez ca, abia vineri, 11.03.2016, dupa ce am depus un memoriu catre Inspectorul General al ISJ Prahov , a fost postata pe site-ul scolii gazda  o lista cu rezultatele de la olimpiada, si nu sambata, 05.03.2016 ora 22:00, asa cum se precizeaza in comunicatul de pe site-ul ISJ Prahova.

          Intamplator, am aflat ca pe site-ul de stiri w.w.w. max-media.ro, in data de 11.03.2016, a mai aparut un caz de frauda, la clasa a IX-a, la aceeasi olimpiada de religie de anul acesta , faza judeteana , unde se vorbeste de implicarea, evident in sens negativ, a doamnei inspector de religie, Rodica Sendroiu.

 

          Concluziile sunt urmatoarele:

          In interval de 5 zile, mie, atat telefonic cat si fata in fata, cat si copilului meu, in mod direct, la scoala,inclusiv in ora de religie, ne-au fost invocate tot felul de motive, unele pro, altele contra, legate de lucrarea elevului Petru Popa :

         -a fost depunctat din cauza caligrafiei;

         - a respectat intru totul baremul de corectare, ceea ce nu a facut eleva care a obtinut nota 10.00 (aceasta mi-a aratat cu cele doua lucrari si baremul in fata doamna profesor de religie Laura Radu)

         -lucrarea lui este superioara celeilalte lucrari, din punct de vedere al continutului;

         -lucrarea lui este inferioara celeilalte lucrari, tot din punct de vedere al continutului;

         -niciuna dinrte lucrari nu merita nota 10 (dar una dintre ele a primit aceasta nota);

         -a fost depunctat deoarece in lucrarea lui au existat dezacorduri si ,,a mancat” litere.

         In atare situatie,trebuie sa recunosc ca nici eu si, cu atat mai mult copilul meu, nu mai intelegem nimic. Toate aceste aspecte nu fac decat sa creeze suspiciuni cu privire la corectitudinea si transparenta desfasurarii acestui concurs si indica, in mod evident , existenta unor interese, fie ele morale sau poate chiar materiale.

          Nu inteleg cum un personaj ca doamna inspector Rodica Sendroiu, care nu face decat sa isi urmareasca propriile interese (probabil asa o invata “religia”), poate reprezenta si sustine interesele orei de  religie, ca materie de studiu.

           Este de neconceput faptul ca aceste lucruri murdare pornesc tocmai de la ora de religie, pentru sustinerea careia s-au depus eforturi considerabile. Din acest motiv, cu parere de rau, trebuie sa mentionez ca voi solicita retragerea elevului Petru Popa de la orele de religie si am, in acest sens, o mare curiozitate: se va intreba cineva vreodata de ce un elev care a luat, totusi, PREMIUL I la faza judeteana a Olimpiadei de Religie nu participa la orele de religie ?!?!?!?

    

          Cine este responsabil pentru aceasta situatie? Nu cumva insasi doamna inspector Rodica Sendroiu?

Avand convingerea ca cele relatate mai sus sunt doar cateva din aspectele grave, care nu fac cinste deloc orei de religie, va rog ca, in limita posibilitatilor, sa intreprindeti demersurile necesare schimbarii acestui sistem, care sunt convinsa ca nu este la prima abatere de acest gen, dar mi-as dori sa fie la ultima abatere.

.

Imaginile cu listele rezultatelor de la olimpiada si cu numerele de inregistrare ale contestatiei si reclamatiei la ISJ Prahova

 

         

         

 

 

 

Cu multumiri,

Dr. Ioana Maria Popa

12.03.2016.

 

 

Social
  • Miercuri, 18 Octombrie 2017
  • De Mihai Popescu

Toamna schimbă foaia. Prognoza meteo

Vremea neobișnuit de caldă din ultima perioadă va continua până duminică, temperaturile maxime înregistrate la Ploiești variind între 23 și 26 de grade. Începnd de săptămâna viitoare temperaturile...