Un ploieștean a povestit pe Facebook prin ce experiență neplăcută a trecut încercând să-și înmatriculeze mașina. Textul nu mai are nevoie de alte comentarii, cu excepția unui "aviz amatorilor!"

 

Postarea de pe Facebook: Abuz sau abuz? Studiu de caz

"Se ia un cetățean român care vrea să-și înmatriculeze o mașină. Se trimite omul pe la toate ghișeele, posibile și imposibile, cu toate taxele, impozitele, dările și plățile. Nu există un ghișeu unic ca în Spania, Italia sau orice altă țară civilizată. 

Așadar începi cu un contract de vânzare-cumpărare, apoi asigurare, taxe și așteptări succesive (3 la număr), pentru numere provizorii. Faci programare la RAR și aștepți 2 săptămâni pentru ca un nene să îți citească două serii și să îți ia câteva sute de lei.

Ăștia de la RAR nu au nevoie de actele tale traduse și legalizate. Ei înțeleg ce scrie neamțul. Poliția nu... Așa ca mai dai vreo sută și îți traduci și legalizezi actele. Îți declari noua achiziție la taxele și impozitele locale în maxim 30 de zile.

Mai treci pe la CEC și trezorerie să plătești taxe pentru numere și talon. Evident că TREBUIE să plătești și abuzivul și discriminatoriul "timbru de mediu", echivalentul a câteva sute de euro. Inițial depui tu o cerere la ANAF și mai treci peste o săptămână, pentru că e tare complicat să existe un ghișeu unde cineva să introducă 5 date și să îți spună pe loc.

Oricărui prost dintre noi îi ia maxim 3 minute să facă asta pe net cu calculatorul pentru timbrul de mediu. Greu nene, greu...

În sfârșit, peste o altă săptămâna, îți iei hârtia de la un ghișeu și plătești la altul, o căruță de bani care nu ai idee unde se duc. Ce? E treaba ta? Treaba ta, boule, este să plătești! Primești chitanță! Fericit, nevoie mare, o pui in ditamai dosarul și fugi la serviciul înmatriculări. Între timp plătești și asigurarea, pe minim 6 luni, a cărei valabilitate începe să curgă.

Te așezi ca vita la coada de la ghișeu, ajungi să depui maldărul de acte, dovezi și chitanțe, toate în ordine și aștepți...

Cineva le verifică. Îți spune că sunt ok și speri să îți iei talonul provizoriu (cel original vine prin poștă peste o săptămână) și numerele. Este o zi de luni. Ți-ai mai luat o zi liberă de la muncă. Nu mai contează a câta... Și surpriză! Nu îți poți lua numerele! Hopaaaa! De ce?

Păi ți se explică faptul că, abia vineri, dacă ai noroc, după ce verifică ei dacă au intrat la trezorerie banii pe taxa de mediu.

Băi! Sunteți nebuni? Păi nu v-am pus în dosar chitanța emisă de ANAF? Dovada supremă că am plătit, deși repet, o taxă discriminatorie în UE! Mmm, nu! Cică ar fi apărut și chitanțe false. Vă mai întreb o dată: sunteți nebuni? Cum să vă dau o chitanță falsă de la ANAF? Mă săltați într-o clipă! Nu contest că a existat vreun oligofren care să facă asta, dar nu toată lumea este prezumtiv vinovată.

Ce mă deranjează cel mai mult este faptul că am plătit deja toate taxele, impozitele și asigurarea. Asta din urmă curge deja, va expira peste 6 luni sau un an, iar boul de proprietar de auto, nu poate să beneficieze de dreptul de a-și utiliza utilajul. Păi nu puteau să-ți spună să-ți faci asigurarea a cărei valabilitate să înceapă peste o săptămână? Evident nu, pentru că dacă nu e deja valabilă, nu îți primesc ăștia dosarul. Nu ești la zi, deci nu o poți înmatricula. Dar ei sunt la zi, pe banii tăi? Cui îi pasă? Ai pierdut deja banii din asigurare, pe o săptămâna. Banii tăi... Mulți, puțini, nu contează. Sunt ai tăi, munciți din greu și furați cu tupeu, din start. 

Ăsta e cumva un abuz pe banii românilor sau ce? 
Nu mă consolează faptul că nu e singurul abuz, ba din contră! Sunt multe! Tocmai asta e problema și nimeni nu are nimic de spus sau de făcut.
Trimit asta și la nou-înființata Comisie de tăiat hârtii. Sper ca ăștia să priceapă ceva, să înființeze un birou unic, așa cum alții au făcut și funcționează perfect și mai ales să priceapă că nu poți să iei banii unui om și să îi spui nonșalant că nu poate beneficia de bunul lui."