Aproape 190.000 de adulți și 22.000 de copii din România suferă de probleme diagnosticate de sănătate mintală, ceea ce înseamnă peste 1% din populația țării. În județul Prahova trăiesc 37.040 persoane cu dizabilități, ceea ce situează județul pe locul doi în România, după București. Dintre aceștia, 34.816 sunt adulți, iar restul de 2.224 sunt copii.  1.917 dintre aceste persoane sunt angajate, 147 având dizabilități mintale și psihice.

 

 

Dizabilitățile mintale și psihice ocupă primul loc în topul dizabilităților la români, fiind urmate de dizabilități fizice (177.217 persoane) și dizabilități somatice (148.531).  În total, numărul de persoane cu dizabilități dat publicității de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice este de 759.019 persoane.

Depresia în topul bolilor care generează dizabilități mintale și psihice

 

Una dintre cele mai răspândite probleme de sănătate mintală din România este depresia, aceasta reprezentând și principala cauză a dizabilităților prezente la tinerii cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani, conform unui raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Tot OMS arată că la nivel mondial depresia este pe primul loc în ceea ce privește dizabilitățile mintale, organizația mondială estimând că în lume trăiesc în jur de 350 de milioane de oameni care suferă de depresie, majoritatea fiind femei.

Masă rotundă în sprijinul persoanelor cu probleme de sănătate mintală

În acest context, organizațiile din domeniul sănătății mintale din cadrul MindReset.Net – Rețeaua Națională pentru Sănătate Mintală, printre care Fundația Estuar și Liga Română de Sănătate Mintală, trag un semnal alarmă cu privire la creșterea continuă a numărului de persoane care suferă de problemene de sănătate mintală și solicită autorităților să ia măsuri urgente și concrete cu privire la politicile publice din domeniu.

 

În acest sens, pe data de 25 februarie 2016, ora 14.00, are loc la sediul DGASPC Prahova o masă rotundă prin care Fundația Estuar, Liga Română de Sănătate Mintală, alături de reprezentanți ai autorităților locale și societății civile se vor întâlni cu reprezentanți ai comunității locale pentru a dezbate situația actuală și pentru a găsi soluții pe termen lung la problemele existente în comunitate.

Este foarte important să colaborăm cu autoritățile locale și să aducem la aceeași masă membrii comunității. Masa rotundă organizată astăzi e prijlejul perfect de a găsi soluții pentru miile de persoane din județ care trăiesc cu probleme de sănătate mintală. Încă sunt multe de rezolvat, începând de la respectarea drepturilor acestor persoane la acces la servicii de educație și sănătate, dar important este să facem primul pas, a declarat Amedeea Enache, Director Executiv al Fundației Estuar.

MindReset.Net – Rețeaua Națională pentru Sănătate Mintală este compusă în acest moment din 24 de organizații și insituții din domeniul sănătății mintale din România.

 

Prima hartă interactivă din domeniul sănătății mintale din România

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor și autorităților, Fundația Estuar a lansat la sfârșitul anului trecut prima hartă interactivă din domeniul sănătății mintale din România. Cu ajutorul voluntarilor și specialiștilor din domeniu, Fundația Estuar a cartografiat până în acest moment peste 600 de instituții de stat și organizații neguvernamentale din domeniul sănătății mintale, într-un demers unic care își propune să faciliteze accesul persoanelor cu probleme de sănătate mintală la servicii specifice. Județul Prahova figurează în cadrul hărții cu 12 instituții de stat și organizații neguvernamentale care activează în domeniu.

sursa: Fundația Estuar