Potrivit legislației în vigoare, persoanele asigurate in sistemul medical romanesc ar trebui să beneficieze, gratuit, de analize medicale de laborator in urma recomandarii primite de la medicul de familie.
Potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 205/2015, actul normativ care a schimbat pachetele medicale, pacientii beneficiaza de analizele de laborator in cadrul consultatiilor preventive incluse in serviciile de baza, scrie avocat.net.
Efectuarea acestor investigatii paraclinice se face in baza unui bilet de trimitere de la medicii de familie, iar costul analizelor este suportat de catre laboratoare.
În realitate, pacienților li se spune că fondurile sunt insuficiente și că analizele se fac contracost.
În această situație s-a aflat și un cititor al observatorulph.ro. "Soția mea este gravidă și, conform drepturilor de asigurat, ar trebui să beneficieze gratuit de un set de analize. Am fost inlcusiv la Casa de Asigurări de Sănătate Prahova să văd unde se pot face aceste analize, însă de acolo nimeni nu a putut să-mi dea o listă cu laboratoarele cărora să ne adresăm" ne-a transmis cititorul. După ce a alergat pe la toate clinicile din Ploiești, cititorul a aflat că la două spitale din Ploiești se pot face analize gratuite, dar numai cu programare, după cum urmează: între 1 și 15 ale lunii la Spitalul Municipal Ploiești (Schuller) pentru luna în curs și între 22 și ultima zi a lunii la Spitalul CFR pentru luna următoare. Culmea, fiecare unitate poate face programări doar în limita a 20 de gravide, lunar!
În caz contrar, o gravidă va fi nevoită să plătească cel puțin echivalentul salariului minim pe economie dacă nu poate aștepta să-și facă programare la laboratoarele care mai fac analize gratuite.
Potrivit Ministerului Sănătății o gravidă poate beneficia gratuit de testele pentru depistarea hepatitelor B şi C, hemoleucograma, testarea HIV, glicemia, creatinina, dar și de analizele pentru coagularea sângelui sau grupa sanguină.
Observatorulph.ro a solicitat un punct de vedere reprezentanților CASS Prahova.