Violenţa asupra copiilor rămâne un subiect tabu în România, chiar dacă un val puternic de emoţie a stârnit cazul familiei Bodnariu ai cărui cinci copii au fost luaţi de serviciile sociale norvegiene. În ţara noastră, doi copii sunt, în medie, victime ale unei forme de abuz în fiecare oră. Potrivit datelor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţi, doar în primele şase luni ale anului trecut, au fost înregistrate 6.736 astfel de cazuri, dintre care 1.555 s-au soluţionat prin integrarea copiilor în sistemul de plasament de stat sau privat. Numărul este în creştere de la an la an. Comparativ cu aceeaşi perioadă, în 2014 vorbeam despre 6.454 de cazuri, în timp ce în 2013 şi 2012 numărul acestor situaţii cobora sub 6.000. Cele mai frecvente situaţii de încălcare a drepturilor copilului în cadrul familiei sunt neglijarea, abuzul emoţional şi abuzul abuzul fizic. Acestora li se adaugă cazurile de exploatare sexuală, prin muncă sau în vederea comiterii unei infracţiuni.

 

1.555 de copii au ajuns anul trecut în grija statului după ce au fost luaţi din familiile care reprezentau un pericol iminent pentru viaţa lor. Potrivit legii, în urma unor verificări ale reprezentanţilor Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), directorul instituţiei poate dispune plasamentul în regim de urgenţă. Dacă părinţii se opun, atunci se apelează la instanţa de judecată, iar aceasta poate decide prin ordonanţă preşedinţială scoaterea minorului din familie.

Astfel de cazuri s-au soluţionat, în majoritate, în perioada ianuarie – iunie 2015, fără intervenţia instanţelor judecătoreşti. Directorul DGASPC a dispus plasamentul în regim de urgenţă pentru 1.435 de copii, în timp ce doar 120 au fost luaţi din grija părinţilor prin intermediul ordonanţei preşedinţiale emise de instanţă.

Dintre cele 6.736 de cazuri de abuzuri, neglijare şi exploatare semnalate în România în prima jumătate a anului 2015, 4.861 de copii au rămas în grija familiei lor, beneficiind de servicii oferite de stat prin intermediul autorităţilor responsabile. În aceste situaţii, reprezentanţii DGASPC au constatat că nu se impune luarea copilului de către stat, ci că familia şi copilul au nevoie de ajutor specializat, în ceea ce priveşte anumite aspecte.

 

„Dacă la nivel de primărie există un centru de consiliere, copilul poate să meargă la acolo şi, pe timpul zilei, să beneficieze de sprijin la efectuarea temelor şi de o masă caldă. Acesta este un serviciu social oferit la nivelul comunităţii şi copilul rămâne în familie. Poate familia respectivă nu ştia că poate beneficia de anumite ajutoare sociale, iar reprezentanţii DGASPC îi ajută să obţină anumite beneficii care să îi ajute în creşterea copiilor”, a declarat pentru gândul Ileana Tudor, reprezentant din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie.

Din total, 6.248 de copii au fost victimele abuzurilor în cadrul familiei. Restul au fost abuzaţi de asistenţii maternali, în instituţiile de plasament sau în instituţiile de învăţământ.  În ceea ce priveşte modalităţile de abuz, peste 4.800 dintre copii au avut de suferit din cauza neglijenţei părinţilor, urmaţi de cei care au suferit abuzuri emoţionale şi fizice. 

În ceea ce priveşte categoriile de vârstă, cele mai multe abuzuri s-au produs în cazul copiilor cu vârste cuprinse între 10 şi 13 ani, în număr de 1.485 şi cei cu vârste curprinse între 3 şi 6 ani, în număr de 1.443. Cele mai puţine abuzuri în ceea ce priveşte minorii s-au întâlnit în cazul copiilor cu vârsta mai mică de un an (515).

 

În ceea ce priveşte cazurile de abuzuri, neglijare şi exploatare a copiilor, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie a publicat o statistică pe regiuni georgrafice, în care conduce regiunea sud-est, adică judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea, cu 1.710 cazuri de abuzuri asupra copiilor. Pe locul al doilea se situează regiunea nord-est (Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui) cu 1.266 de cazuri, iar pe locul al treilea regiunea centru (Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu) cu 815 situaţii de abuz.

Cele mai multe cazuri au fost semnalate şi confirmate în judeţul Constanţa, 835, urmat de Prahova, cu 352 şi Dolj cu 344 de cazuri. La polul opus, se situează judeţele Covasna, Bihor şi Vâlcea, unde s-au înregistrat 8, 16, respectiv 20 de semnalări confimate ale abuzurilor asupra copiilor.
Citește articolul integral pe gandul.info