Totul are și o explicație logică. Chiar dacă prețul local al energiei termice pentru populație în luna decembrie a scăzut la Ploiești  de la 231 de lei la 200 de lei cu TVA, respectiv de la 186, 97 lei/Gcal la 161,29 lei /Gcal fără TVA, întreținerea plătită în ianuarie, aferentă lunii decembrie, va fi mai mare, comparativ cu luna noiembrie.

 

 

În luna noiembrie, ca urmare a temperaturilor ridicate, a fost livrată către populație o cantitate mai mică de energie termică, comparativ cu luna decembrie, când temperaturile atmosferice au fost mai scăzute.

 

În plus, facturarea pe decembrie este pentru perioada 26 noiembrie – 28 decembrie 2015, în factura din decembrie regăsindu-se și patru zile din noiembrie, lună în care prețul unitar al energiei termice a fost de 231 lei/Gcal, iar facturarea este realizată pentru 32 de zile.

Studiu de caz

La un bloc din Ploiești cu 40 de apartamente, cu două și cu trei camere, în luna noiembrie a fost facturată cantitatea totală de 23,12 Gcal, iar în decembrie cantitatea de energie termică livrată și facturată a fost de 35,7 Gcal. Concluzia? Consumul de energiei termică a fost mai mare în decembrie față de luna noiembrie. Astfel, factura totală la încălzire, calculată pentru întreg imobilul, a crescut de la 5.361 lei în noiembrie la 7.285 de lei în decembrie. Potrivit calculelor, pentru un apartament cu două camere consumul mediu de energie termică estimat în decembrie a fost de 0,85 Gcal, iar pentru un apartament de trei camere de 1,02 Gcal, în timp ce în luna noiembrie consumul mediu pentru un apartament cu două camere a fost de 0,56 Gcal, iar pentru trei camere de 1,00 Gcal. Diferența se va resimți la costul total al întreținerii, prin creșterea facturilor la agentul termic în decembrie față de noiembrie în medie cu 50 de lei.

În cazul în care prețul local de referință al agentului termic nu era micșorat, factura la agentul termic pe luna decembrie ar fi ajuns, conform acestor calcule, la 196 de lei pentru un apartament cu două camere față de 170 de lei cât este calculată ca urmare a prețului mai mic cu 31 de lei.

Un alt exemplu elocvent la nivelul blocului luat în calcul este că în noiembrie, din valoarea totală a întreținerii costul total aferent energiei termice este de 42%, restul de 58% reprezentând cheltuieli cu apa caldă, apa rece, consumul la gaze, consum curent electric pentru spațiile comune, salubritate, cheltuielile comune și salarii pentru reprezentanții asociației și pentru femeia de serviciu. În decembrie însă situația se schimbă: 54% reprezintă cheltuielile strict legate de încălzire, iar restul sunt celelalte cheltuieli la nivelul blocului.

Consum mai mare de apă caldă și rece de sărbători

Plecând de la această situație, trebuie să adaugăm că în factura de întreținere din decembrie se regăsesc cheltuieli mai mari aferente consumului de apă caldă și apă rece, având în vedere perioada sărbătorilor. Prin urmare, chiar dacă prețul apei calde a scăzut, prin reducerea gigacaloriei cu 16%, factura la întreținere va fi mai mare în decembrie.

Gigacalorie subvenționată la Ploiești

Potrivit hotărârii Consiliului Local Ploiești, prețul unitar al gigacaloriei a scăzut de la 231 lei la 200 lei cu TVA, respectiv de la 186,97 lei la 161,29 lei/Gcal fără TVA. Diferența dintre prețul de producere, transport, distribuție și furnizare și prețul local de referință este suportată din bugetul local.  De la 1 ianuarie, PREŢUL GIGACALORIEI SE SCHIMBĂ DIN NOU. Află de aici  CÂT VOR PLĂTI PLOIEŞTENII DE LA BLOC.  Potrivit statisticilor oficiale, ploieştenii plătesc operatorului Veolia Energie Prahova unul dintre cele mai mici tarife din ţară la energie termică.