De aproape o săptămână, câteva mii de bucureșteni tremură de frig în apartamente atât din cauza unor avarii, cât și din cauza temperaturii mici cu care se livrează agentul termic. La Ploiești nu s-au înregistrat probleme în livrarea energiei termice către populație, în ciuda temperaturilor foarte scăzute de la începutul acestui an.

 

 Avarii majore în București

Avariile din rețeaua de termoficare a Capitalei au coincis cu perioada cea mai geroasă din această iarnă, cei mai afectați fiind locuitorii din cartierul Drumul Taberei. În plus, Compania Electrocentrale București (ELCEN) a anunțat că va mai pune la dispoziția Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET), încă 140 Gcal/h pentru asigurarea cu agent termic a unor zone din Capitală, după eliminarea avariei de la CTE București Vest, potrivit unui comunicat remis agenției Agerpres. 

Rețeaua de termoficare din Capitală, veche de 50 de ani

 

ELCEN apreciază că disconfortul bucureștenilor a fost generat de un cumul de factori, printre care avariile RADET din data de 31 decembrie 2015, respectiv 2 ianuarie 2016, avaria ELCEN din data de 4 ianuarie 2016 și temperaturile scăzute din această perioadă. Electrocentrale București apreciază că inerția sistemului de termoficare (timpul necesar de revenire în parametri normali) este cuprinsă între 12 și 24 de ore în condițiile unor temperaturi medii de iarnă. Potrivit digi24.ro, din totalul de 4000 de kilometri de reţea de termoficare, RADET a reuşit să modernizeze doar un sfert. Multe dintre conducte au şi peste 50 de ani vechime. 

 Cosum mare de energie din cauza gerului

Gerul din ultima săptămână   a generat un consum ridicat de energie termică, dar și electrică Astfel, potrivit digi24.ro, producția de energie electrică în România a depășit 10.000 de megawatti oră, față de o medie de 8.000 de megawatti într-o zi obișnuită de iarnă. Cel mai mult au produs centralele pe cărbune, care vând și cea mai scumpă energie. Consumul de gaze naturale a crescut și el cu peste 27 de procente în doar trei zile. Pe 4 ianuarie a depășit 60 de milioane de metri cubi. Mai mult de o treime din necesarul de gaze a fost scos din depozitele subterane. Aceste două surse de căldură au fost necesare în orașele în care sistemele centralizate nu au făcut față gerului, printre care se numără și capitala.

 

Fără avarii în Ploiești

La Ploiești, în ciuda temperaturilor foarte scăzute de la începutul anului, când termometrele au indicat până la -17 grade pe timpul nopții, nu s-au înregistrat avarii la rețeaua de transport și distribuție a energiei termice. Astfel, operatorul Veolia Energie Prahova a reușit să asigure calitatea și continuitatea energiei termice pentru încălzire și apă caldă atât pe perioada sărbătorilor de iarnă, cât și în timpul primelor zile geroase înregistrate în acest an.