Situație disperată, când vine vorba de finanțarea spitalelor prahovene. Viitorul contract cadru între CAS și unitățile sanitare publice prevede fonduri mai mici, fapt care va genera o reducere drasnică a cheltuielilor. Și, ca de fiecare dată, pacientul este cel care va plăti.
Pentru prima dată, anul acesta, se vor resimți și mai mult efectele modificărilor legislative implementate de Ministerul Sănătății.. Spitalele prahovene sunt puse în fața unui fapt împlinit: reducerea substanțială a finanțării, iar unii manageri se gândesc să diminueze inclusiv cheltuielile cu medicamentele.
Citește și: Finanţare cu probleme pentru spitalele prahovene
„Am invitat la discuții atât directorii spitalelor, cât și ai CAS Prahova și ai DSP Prahova.Se pune accent pe spitalizarea de o zi și pe ambulatoriu, lucru care nu întotdeauna se poate realiza. La Spitalul de Obstetrică Ginecologie există însă o altă situație. Fondurile ar putea să fie mai mari, în cazul în care ar exista o modificare a numărului de zile de internale decontate de casă. De exemplu în acest moment este vorba de 6,5 zile, însă managerul unității susține că ar fi necesar un pachet numai de 4,5 zile. La Spitalul Județean se regăsesc alte situații. În cazul unor anumite intervenții chirurgicale, CAS decontează numai pentru 12 ore de spitalizare, deși pacientul rămâne sub supravegherea medicului pe o durată mai mare de timp. La Spitalul Municipal Ploiești, de exemplu, nu sunt probleme de finanțare, însă este un număr mult prea mic de paturi”, a declarat pentru observatorulph.ro Fabioara Ionescu, administratorul public al județului. Cum încă nu s-a găsit o cale de mijloc, medicii și reprezentanții din sistemul sanitar vor mai avea și alte runde de discuții. Contractul cadru la nivelul spitalelor trebuia să fie încheiat la începutul anului. Ultimul termen anunțat era 1 iunie, dar și acesta a expirat. În momentul de față, spitalele funcționează în baza unor acte adiționale la contractul cadru.