Au trecut patru luni de când piaţa Malu Roşu a fost mistuită de foc, timp în care conducerea Hale şi Pieţe SA, administratorul pieţei, nu a mişcat un pai. În tot acest timp, comercianţii plătesc chirii pe tarabe amplasate într-un spaţiu improvizat.
Condiţii improprii de comercializare a mărfii, un spaţiu mic şi aglomerat, toate purtând amprenta improvizaţiei. Aşa poate fi descrisă în momentul de faţă Piaţa Malu Roşu. În urma incendiului produs în noapte de 2 spre 3 mai anul curent, o mare parte din suprafaţa pieţii a fost distrusă, iar comercianţii s-au văzut nevoiţi să-şi desfăşoare activitatea într-un loc amenajat provizoriu chiar de ei, pe Aleea Profesorilor. Ulterior, exemplul lor a fost urmat și de către Hale şi Pieţe SA, care a transformat trotuarul într-un talcioc. Ceea ce s-a anunţat a fi doar o soluţie provizorie a rămas, din păcate pentru comercianţi, dar mai ales pentru cei peste 30.000 de locuitori din zonă, una definitivă.
Cei care încă mai vin pentru cumpărături aici sunt nevoite să suporte “alternativa pieţii Malu Roşu”: înghesuială, o lumină slabă, căldură sufocantă sau picăturile de ploaie infiltrate prin acoperiş, în funcţie de starea vremii. Condiţiile improprii de comercializare s-au reflectat şi în veniturile patronilor, care au fost nevoiţi să trimită oamenii în şomaj. ”Vânzările au scăzut foarte mult, cu cel puţin 60%, ce vedem aici se vede foarte clar în acte” susţine unul dintre comercianţi. “Avem 10 salariaţi dintre care 4 sunt trimişi acasă, pe care îi plătim, dar de luna viitoare probabil o să intre în şomaj”, se plânge un alt comerciant.
Chiar şi cu o imagine nedemnă de o piață de oraș european, actuala piaţă generează la bugetul Hale şi pieţe SA peste 10.000 de euro, chiria unei tarabe aruncată pe trotuar ajungând şi la 900 de lei pe lună. Oamenii privesc cu scepticism renovarea pieţei până la iarnă, muncitorii fiind văzuţi în ultimul timp doar facând curăţenie la locul de muncă.