Mulți ploieșteni sesizează prezența pe stradă a oamenilor fără adăpost. Unii dintre cei rămași fără un acoperiș deasupra capului trăiesc în condiții extrem de dure. Misiunea autorităților de a convinge persoanele fără adăpost să meargă în centrul de noapte este, în multe cazuri, aproape imposibilă.
În apropiere de zona centrală a Ploieștiului, de un an, un bărbat locuiește pe strada Candiano Popescu, în spatele fostului sediu BCR, ne-a scris un cititor al Observatorulph.ro, care ne-a trimis o imagine la redacție. Zona a devenit rapid un focar de infecție, potrivit celui care reclamă situația.
„Este pe strada Candiano Popescu, in spatele fostului sediu BCR. Eu trec zilnic pe lângă acest individ. Problema este că el își face nevoile în acei boscheți și nu trebuie să vă spun ce miros este în zonă.
Chiar nu-l vede nimeni să-l îndrume într-un loc special? Este un adevărat focar de infecție acolo.
Când este cald mirosul se amplifică, este insuportabil. Vă rog frumos dacă puteți anunța autoritățile abilitate să se ocupe de această situație”, ne-a scris cititorul Observatorulph.ro.
Misiune aproape imposibilă
Reprezentanții ASSC Ploiești susțin că intervin în astfel de cazuri, însă de multe ori se lovesc de refuzul categoric din partea unor persoane care nu au un acoperiș deasupra capului. Pur și simplu sunt oameni care refuză categoric orice fel de sprijin.
„Încercăm să-i convingem să meargă la adăpostul de noapte. Unii refuză. Alții acceptă să fie transportați până acolo, dar nu stau mai mult de o oră.
În cazurile în care persoanele necesită ajutor medical sunăm la Ambulanță. Dacă sunt violenți sunăm la Poliție, la Poliția Locală… Cei cu afecțiuni medicale sunt transportați la Unitatea de Primiri Urgență. Li se oferă servicii sociale, însă mulți refuză orice fel de ajutor.
Nu este vorba de lipsă de empanie sau neimplicare din partea autorităților. Este vorba de faptul că poți oferi servicii sociale numai cu acordul celor în cauză. Iar în cazul în care refuză acest sprijin nu ai cum să-i obligi”, ne-a explicat Dan Dinu, directorul ASSC Ploiești.
Inclusiv autoritatea locală se implică în astfel de cazuri. (Detalii AICI)
ASSC Ploiești: „Refuză să fie ajutați. Preferă să stea pe stradă”
Ani la rând, personalul ASSC a încercat să convingă o persoană să nu mai locuiască pe strada Gheorghe Gr. Cantacuzino, la intersecție cu Cuza Vodă. A refuzat orice fel de ajutor, în ciuda faptului că avea probleme medicale. A fost internată de mai multe ori la secția de pe Buna Vestire. De fiecare dată a plecat și a refuzat orice fel de sprijin. Acum este internată din nou acolo. Pentru câtă vreme? Nimeni nu știe.
O altă femeie preferă să doarmă pe stradă în apropiere de intersecția străzilor Munteniei cu Traian.
Un bărbat stă, de foarte mult timp, într-o rulotă în zona de Nord. I s-a oferit o locuință socială, iar după perfectarea întregii documentații a stat aproape o oră acolo, iar apoi a plecat.
Astfel de cazuri, aflate în atenția ASSC Ploiești, sunt mult mai multe. În ciuda eforturilor depuse din partea personalului ASSC, lucrurile nu pot fi schimbate. Nu se poate face bine cu forța!
„Asistența socială se poate face când un om își dorește acest lucru, dar când refuză nu putem să intervenim. Nu avem acest drept. Noi identificăm persoanele, le oferim un pachet de servicii, căutăm aparținătorii persoanei… Ne lovim însă de refuzul lor”, ne-a explicat Dan Dinu, directorul ASSC Ploiești.
„Refuză să-i ducem la centrul de noapte”
Acțiuni în sprijinul oamenilor fără adăpost au fost derulate și de Poliția Locală, dar și de Ambulanță. (Detalii AICI).
Din păcate, mulți dintre cei depistați refuză sprijinul, iar în cazul în care sunt transportați la centru după plecarea echipajelor părăsesc centrul de noapte.
Unii spun că ei câștigă mulți bani dacă stau pe stradă și apelează la mila trecătorilor. Alții nu vor să accepte regulamentul din centru. Adică să nu bea și să facă un duș.
„Poliția Locală Ploiești a identificat mai multe persoane fără adăpost pe perioada în care vremea a fost geroasă. Au existat însă persoane care au refuzat să fie transportați la centrul de noapte. Nu vor să meargă acolo, iar dacă acceptă,, la scurt timp pleacă”, ne-a povestit Carmen Gheorghe, directorul Poliției Locale Ploiești.
Adăpostul de noapte din Ploiești funcționează la jumătate din capacitate
În ciuda faptului că există centrul de noapte pentru persoane fără adăpost, în ultimul an s-a constatat că numărul celor care primesc găzduire aici s-a redus. Anul acesta la centrul din Bariera București au ajuns, în fiecare noapte, în medie, 20 – 21 de persoane.
Capacitatea centrului este de 44 de locuri, însă multe persoane fără adăpost refuză să se cazeze aici. Și asta nu pentru că nu ar exista condiții.
La centrul de noapte din Ploiești este cald. Lenjeria de pe paturi este curată… Persoanele care ajung aici pot face o baie caldă după ce au stat o zi pe stradă… Se pot uita la televizor… Pot primi haine de la cei care fac donații și pot să bea un ceai cald în fiecare seară. Sunt oameni însă care refuză sistematic un astfel de sprijin.
Ei nu merg la adapost pentru ca la adapost nu mai pot fuma, nu se mai pot droga, nu mai pot consuma alcool si nu mai pot avea libertatea de care se bucura in boscheti. La adapost trebuie sa arati un pic de civilizatie si bun comportament. Acest lucru este de neconceput pentru ei si prefera sa doarma in boscheti. Asa ca data viitoare cand va e mila de un asemenea personaj, sa va ganditi ca el alege sa traiasca asa.