Vreme de aproape 20 de ani a ajutat persoanele consumatoare de droguri, din Prahova. Adolescenți sau adulți care au căzut pradă stupefiantelor, ajungând doar niște „umbre” din ceea ce au fost odată. Azi, fostul consilier al Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Prahova, Aida Dima, spune că merge pe stradă și este speriată de numărul tot mai mare de tineri pe care îi recunoaște după chip și comportament ca fiind consumatori de substanțe interzise. „Drogurile, am spus și o voi repeta de câte ori va fi nevoie, au devenit, astăzi, o problemă de siguranță națională”, a spus specialistul antidrog.
Doctor în sociologie, Aida Dima a consiliat și ajutat, în cei 18 ani de activitate, zeci de mii de tineri, dar și persoane adulte, consumatoare de stupefiante. „Nu a fost localitate din judeţ în care să nu merg”, povestește aceasta, subliniind totodată faptul că, de la an la an, vede cum acest fenomen devine un flagel.
Aceasta a explicat care sunt semnalele de alarmă și la ce trebuie să fie atent un părinte sau un profesor/ diriginte pentru a-și da seama dacă are în față cu adolescent consumator de stupefiante.
„Există trei categorii de droguri: depresive, halucinogene și stimulative. Din prima categorie fac parte cannabis-ul sau barbituricele. Copilul este depresiv, pupilele îi sunt dilatate, are mereu o stare de somnolență, este visător. Cannabis-ul, care poate fi iarba, hașișul sau uleiul de cannabis, este drogul care dă o senzație de foame uriașă, dar și o poftă de dulce. Efectele pe termen lung ale acestuia sunt dintre cele mai grave: diverse tipuri de cancer, tulburări respiratorii, ale sistemului imunitar, dar și tulburări de memorie și dificultăți de învățare
În categoria drogurilor halucinogene avem LSD-ul, ciupercile, sau ecstasy. LSD-ul, timbru cum mai e numit, este deseori impregnat în hârtie absorbantă. Acesta e îngrozitor de periculos. Îți modifică contactul cu realitatea. Trip-ul ( perioada cât ești sub influența drogului) ține și 12 ore. Tânărul își pierde total controlul, i se schimbă complet perspectiva asupra lumii. Trebuie izolat, fiindcă își face rău sau poate face rău altcuiva și nici nu își mai aduce aminte.
Mai avem categoria de droguri stimulative, cum ar fi cocaina, heroina sau amfetaminele. Aici vorbim de agitație psihomotorie, la fel pupile dilatate, anxietate, psihoză, comportament agresiv verbal, dar și fizic, dar și semne vizibile pe corp, urmare a injectării. Heroina, spre exemplu, este adulterată cu otravă de șobolani. Culmea, foarte mulți dintre tinerii consumatori știu exact de substanțe nocive își bagă în organism. O fac conștient, ceea ce este dureror de trist”, a explicat Aida Dima.
Citește și: Marian Mocanu, fost consumator de droguri, dezvăluiri despre drama prin care a trecut – VIDEO
Tot aceasta a vorbit și despre pericolul uriaș la care se supun adolescenții care ajung astăzi să consume clorometcatinonă ,așa zisul cristal, devenit, din nefericire, unul dintre cele mai răspândite și ieftine droguri în rândul tinerilor.
„Acest cristal este o substanță care atacă foarte grav creierul. Tot mai mulți tineri au acces la el fiindcă este foarte ieftin. Pentru obținerea lui se folosește metamfetamină în amestec inclusiv acid de baterie sau amoniac, cu efect imediat pentru consumator. Printre simptomele cunoscute se numără agresivitatea, un comportament ostil, agitație, psihoza permanentă și anxietatea. Această substanță, ca și toate celelalte de altfel, pot provoca în orice moment decesul în caz de supradoză. Pe termen lung, efectele sunt devastatoare asupra psihicului, dar și asupra fizicului”, a mai spus specialistul antidrog.
Dima recomandă părinților să comunice cu copii lor, să fie atenți la orice semnal care poate însemna somnolență, lipsa atenției și a interesului pentru studiu și orice altă activitate care în trecut îi plăcea copilului, schimbarea cercului de prieteni, izolarea, dispariția banilor din casă, starea de irascibilitate, chiar agresivitate În plus, consumatorul ajunge să fie cunsocut după pupile: dilatate sau contractate în funcție de tipul de drog consumat.
Spitalul din Voila din Câmpina este, la ora actuală, singurul loc din România în care minorii, pe lângă dezintoxicare, au parte și de terapii care îi ajută să stea departe de droguri. Proiectul nu aparțin statului român, ci Asociația „Zi de Bine”, fondată de fosta jurnalistă Melania Medeleanu. Centrul de Recuperare și Educație împotriva Adicțiilor pentru Adolescenți și Tineri a fost ridicat din donații și sponsorizări.